De svarta punkterna visar var bränderna i Boden ägde rum. Foto: Ur polisens förundersökningVisa alla (5)
Visa alla (5)

Här är de misstänkta bakom Bodenbränderna

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdags inleddes rättegången mot sex unga personer som står åtalade för bränderna i Boden mellan april till maj i år. Personerna är misstänkta för bland annat mordbränder och grov skadegörelse.

Mellan den 28 april och 29 maj inträffade ett flertal bränder i Bodens kommun. Den femte maj häktades tre personer, misstänkta för en del av bränderna. Efter det har ytterligare tre personer åtalats. Alla misstänkta är unga och mellan 18 till 21 år.

SVT Nyheter Norrbotten listar här alla sex misstänkta personer, varav två kvinnor och fyra män.

21-årig man – misstänkt för mordbrand och grov skadegörelse

En 21-årig man är misstänkt för mordbrand och åtta fall av grov skadegörelse. I sju av åtta fall har han utfört bränderna tillsammans med andra misstänkta personer. Mannen häktades den femte maj i år.

29 maj 2017: En byggnad på Hedenbasen i Bodens kommun, som tillhörde Försvarsmakten, totalförstördes i samband med en brand. 21-åringen förnekar brottet (misstänkt mordbrand).

20 maj 2018: 21-åringen är misstänkt för att ha tänt på en bil vid Måttsund på E4:an i Luleå. Han förnekar brottet.

1 maj: Fem personer är misstänkta för att ha tänt på en timmerhög vid Råbäcken i Boden. Enligt stämningsansökan har 21-åringen antänt timmerhögen. Han förnekar brottet.

21 april: 21-åringen antänder, tillsammans med två andra personer, en sopcontainer på Lulevägen i Boden. Enligt stämningsansökan har 21-åringen bland annat varit chaufför till och från brottsplatsen, samt vid resan till en bensinstation för att tanka bensin i en petflaska. 21-åringen förnekar brottet.

29 april: En byggnad i Holmfors i Boden skadas efter att den misstänkte 21-åringen, tillsammans med tre andra, tänt på byggnaden. Även här ska 21-åringen ha agerat chaufför och tankat brännbar vätska. Han förnekar brottet.

29 april: Samma kväll som byggnaden i Holmfors brinner sätts en lada i samma område i brand. I det här fallet ska 21-åringen ha tankat brännbar vätska, agerat chaufför och antänt. 21-åringen erkänner brottet.

28 april: En förrådsbyggnad på Bodens Camping tänds på och får skador uppemot 450 000 kronor. 21-åringen är misstänkt för att ha antänt byggnaden. Brottet utförs tillsammans med fyra andra personer. Det misstänkta brottet erkänns av 21-åringen.

28 april: Samma kväll som förrådsbranden äger rum tänder 21-åringen, tillsammans med fyra andra misstänkta, på nio övningsbilar på Bodens södra skjutfält. Bilarna tillhörde Försvarsmakten och är inköpta för militärövning. 21-åringen ska ha varit pådrivande inför branden och tillhandahållit bil, som använts som transportmedel, till och från platsen. 21-åringen förnekar brottet.

28 april: 21-åringen, tillsammans med tre andra misstänkta, är åtalad för att ha antänt ett förråd i Boden. 21-åringen ska ha skjutsat alla till tankningen samt till och från platsen vid antändandet och gett de andra en tändare. 21-åringen förnekar brottet.

De svarta punkterna visar var bränderna i Boden ägde rum. Foto: Polisen

21-årig man – misstänkt för grov skadegörelse

En 21-årig man är misstänkt för sex fall av grov skadegörelse. Mannen är misstänkt för att ha utfört dessa bränder tillsammans med andra misstänkta. 21-åringen häktades den femte maj.

1 maj: Flera av de misstänkta har tillsammans och i samförstånd tänt på en timmerhög vid Råbäcken i Boden. 21-åringen har enligt stämningsansökan hällt ut brännbar väska. Han erkänner brottet.

29 april: En byggnad i Holmfors i Boden skadas efter att den misstänkte 21-åringen, tillsammans med tre andra misstänkta, ska ha tänt på byggnaden. I stämningsansökan står det inte vilken roll mannen hade i händelsen. Han förnekar brottet.

29 april: Samma kväll brinner en lada i Holmfors i Bodens kommun. Det blir skador för runt 20 000 kronor. 21-åringen förnekar brottet.

28 april: 21-åringen är misstänkt för att ha tänt på en förrådsbyggnad vid Bodens camping. Enligt stämningsansökan har personer drivit på för att de skulle åka och elda någonstans. Han förnekar brottet.

28 april: Nio övningsbilar på Bodens södra skjutfält i Bodsjöby förstörs i samband med en brand. 21-åringen är misstänkt, tillsammans med fyra andra, för brottet. Enligt stämningsansökan har han startat branden. 21-åringen erkänner brottet.

28 april: 21-åringen är, tillsammans med tre andra misstänkta, misstänkt för att ha tänt på ett förråd på Gammelbyvägen i Boden. 21-åringen är misstänkt för att ha tankat brännbar vätska i en petflaska inför branden. Han erkänner brottet.

Ett förråd på Bodens camping som förstördes i samband med en av bränderna. Foto: Polisen


 

18-årig kvinna – misstänkt för grov skadegörelse

En 18-årig kvinna är misstänkt för sju fall av grov skadegörelse. Hon ska ha utfört dessa bränder tillsammans med flera andra misstänkta. Kvinnan häktades den femte maj.

1 maj: 18-åringen är misstänkt för att ha deltagit när en timmerhög började brinna vid Råbäcken i Boden. 18-åringen ska ha filmat och manat på, enligt stämningsansökan. Hon erkänner brottet.

29 april: 18-åringen är misstänkt för att ha deltagit när en byggnad på Holmfors i Boden brann upp. Hon ska ha antänt och tillhandahållit petflaskor. Hon erkänner brottet.

29 april: En lada på Holmfors i Boden skadas i en brand. 18-åringen är en av dem som är misstänkta för att ha deltagit. Enligt stämningsansökan ska hon ha tillhandahållit petflaskorna. 18-åringen förnekar brottet.

28 april: 18-åringen är misstänkt för att ha deltagit när en förrådsbyggnad vid Bodens camping brann upp. 18-åringen förnekar brottet.

28 april: Flera övningsbilar på Bodens södra skjutfält i Bodsjöby förstörs i samband med en brand. Bilarna tillhörde Försvarsmakten. 18-åringen är misstänkt, tillsammans med fyra andra, för brottet. Enligt stämningsansökan har hon filmat antändadet. 18-åringen erkänner brottet.

28 april: 18-åringen är misstänkt, tillsammans med tre andra, för att ha tänt på ett förråd på Sundbrovägen i Boden. Enligt stämningsansökan har kvinnan sprutat brännbar vätska på byggnaden och sedan tänt på. Hon erkänner brottet.

21 april: 18-åringen är misstänkt för att ha tänt på en sopcontainer på Lulevägen i Boden tillsammans med två andra. 18-åringen ska bland annat ha tagit emot de servetter som används när containern sätts i brand. Hon är även misstänkt för att ha tankat och betalat bensinen som användes för att anlägga branden. Samt för att ha hällt ut den brännbara vätskan i containern och tänt på. 18-åringen erkänner brottet.

De brandskadade bilarna på Bodens södra skjutfält i Bodsjöbyn. Foto: Polisen

19-årig kvinna – misstänkt för grov skadegörelse

En 19-årig kvinna är misstänkt för sex fall av grov skadegörelse. Hon är misstänkt för att ha deltagit och utfört dessa bränder tillsammans med några av de andra misstänkta.

1 maj: 19-åringen är misstänkt för att ha deltagit när en timmerhög på Bjässberget i Boden förstördes i samband med en brand. Hon ska ha filmat när branden anläggs. 19-åringen förnekar brottet.

29 april: 19-åringen är misstänkt för att tänt på en byggnad på Holmfors i Boden. Byggnaden tillhörde Bodens kommun. 19-åringen ska ha betalat inköp av brännbar vätska, enligt stämningsansökan. Hon vidgår händelseförloppet men förnekar brott.

29 april: 19-åringen ska ha antänt en lada, tillsammans med två andra, på Holmfors i Boden. Hon är misstänkt för att ha rekognoserat inför branden och betalat den brännbara vätskan. Även här vidgår hon händelseförloppet men förnekar brott.

28 april: 19-åringen är misstänkt för att ha varit en av dem som tände på Försvarsmaktens övningsbilar på Bodens södra skjutfält i Boden. Hon erkänner brottet.

28 april: Ett förråd på Sundbrovägen brinner och får skador för 75 000 kronor. 19-åringen är en av de misstänkta, tillsammans med tre andra. Enligt stämningsansökan har hon deltagit i planläggningen av branden. Hon vidgår händelseförloppet men förnekar brottet.

21 april: 19-åringen är åtalad och misstänkt för att tillsammans med två andra tänt på en sopcontainer på Lulevägen i Boden så det blev skador för 38 000 kronor. Enligt stämningsansökan har hon deltagit när den brännbara vätskan anskaffades samt filmat antändadet. Hon vidgår händelseförloppet men förnekar brottet.

Bilden visar hur en av de misstänkta fyller på en petflaska med drivmedel. Foto: Polisen

18-årig man – misstänkt för grov skadegörelse

En 18-årig man är misstänkt för ett fall av grov skadegörelse. Brottet ska ha utförts tillsammans med några av de misstänkta.

28 april: En förrådsbyggnad vid Bodens camping fick skador för uppemot 450 000 kronor i samband med en brand. En av de misstänkta, 18-åringen, ska ha deltagit och filmat själva antändanet. Han förnekar brottet.18-årig man – misstänkt för grov skadegörelse

En 18-årig man är misstänkt för tre fall av grov skadegörelse. De olika brotten ska ha utförts tillsammans med några av de misstänkta.

1 maj: 18-åringen är misstänkt för timmerhögsbranden på Bjässberget i Bodens kommun. Enligt stämningsansökan var han chaufför till och från platsen, tillhandahöll en dunk och brännbar vätska samt filmade. 18-åringen förnekar brottet.

28 april: Tillsammans med fyra andra personer är 18-åringen misstänkt för att ha tänt på en förrådsbyggnad vid Bodens camping. Enligt stämningsansökan var han chaufför vid händelsen. Han förnekar brottet.

28 april: 18-åringen är misstänkt för att ha tänt på övningsbilar på Bodens södra skjutfält. Bilarna tillhörde Försvarsmakten. 18-åringen ska ha agerat chaufför och tillhandahållit en dunk med brännbar vätska. Han förnekar brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anlagda bränder i Boden

Mer i ämnet