Bodenbränderna: ”Det kan vara fler inblandade”

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga personer sitter häktade, misstänkta för grov skadegörelse genom brand, och fler kan bli aktuella för rättsliga åtgärder, enligt kammaråklagare Henrik Wallin. Polis och åklagare utreder nu totalt 15 bränder som har anknytning till kompisgänget.

Under en vecka i slutet av april och början av maj skedde sju bränder i Boden och polisen misstänker att de var anlagda.

En artonårig kvinna är häktad och misstänkt för fyra bränder och samma sak med en 21-årig man.

Anlagda bränder i Boden

Den tredje personen, en 20-årig man, är misstänkt för tre bränder.

Enligt P4 Norrbotten utreder polis och åklagare nu totalt 15 bränder som har anknytning till kompisgänget. Av de femton fall som utreds finns även bränder i Luleå kommun.

”Fler inblandade”

De tre häktade kommer från Boden och enligt kammaråklagare Henrik Wallin kan det finnas fler misstänkta.

– De här tre som är häktade umgås i en större krets och vi utesluter inte att det kan finnas ytterligare inblandade. Man skulle kunna uttrycka sig som att vi tror att vi har kärnan, men det finns alltså indikationer på fler inblandade, säger han.

Enligt kammaråklagaren går förundersökningen vidare  och det handlar bland annat om att analysera om de nya misstankarna är riktiga.

– Vi funderar på hur vi ska bedöma det, om det handlar om brottslig medverkan eller inte. Det är sådana frågor som vi fokuserar löpande på, men det har ännu inte lett till någonting, säger Henrik Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anlagda bränder i Boden

Mer i ämnet