Första rättegångsdagen med Bodenbränderna – SVT på plats

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes den första rättegångsdagen i fallet med bränderna i Boden. Men på måndagsförmiddagen började man med att gå igenom två äldre bränder som 21-åringen är misstänkt för.

Mellan den 28 april och 29 maj inträffade ett flertal bränder i Bodens kommun. Den femte maj häktades tre personer, misstänkta för en del av bränderna. Efter det har ytterligare tre personer åtalats. I dag drog rättegången i gång och SVT:s reporter Johan Jonsson var på plats i salen.

Vår reporter rapporterade bland annat att det var så gott som fullsatt i salen och och att en före detta flickvän till 21-åringen vittnat. Fallen som rätten lyfte under tisdagsförmiddagen handlade om två bränder, en misstänkt mordbrand och en misstänkt grov skadegörelse, som ska ha utförts 2018 och 2017 – och alltså inte under våren 2019 då de så kallade Bodenbränderna inträffade.

Anlagda bränder i Boden

De två äldre bränderna är en byggnad på Hedenbasen i Boden, en byggnad som tillhörde Försvarsmakten. Samt en uppbrunnen bil vid E4:an i Luleå. På tisdagseftermiddagen kommer det att handla om själva Bodenbränderna. Flera vittnen har kallats in.

Enligt åklagaren Henrik Wallin är bevisläget gott.

– Det är många gärningar och många inblandade men vi har ganska detaljerad kunskap om händelseförloppen. Sju av nio gärningar är erkända, säger han.

Rättegångarna håller på till och med fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anlagda bränder i Boden

Mer i ämnet