Sex unga personer, två kvinnor och fyra män, är misstänkta för Bodenbränderna. I bakgrunden syns branden på Hedenbasen där en stor byggnad totalförstördes. Foto: SVT Design

21-åringen döms till fängelse efter bränderna i Boden

Publicerad

I dag kom domen efter bränderna i Boden. Den 21-årige mannen, som varit misstänkt för flest bränder, döms till fängelse i ett år och sex månader.

Mellan den 28 april och 29 maj inträffade ett flertal bränder i Bodens kommun. Den femte maj häktades tre personer, misstänkta för en del av bränderna. Efter det har ytterligare tre personer åtalats. Alla sex personer har varit unga och mellan 18 till 21 år gamla. De har bland annat tänt eld på en sopcontainer, förråd och bilar.

Åklagaren ville se fem år

I dag kom domen efter de omtalade Bodenbränderna. Åklagaren yrkade på fem års fängelse för den 21-årige mannen som pekats ut som den mest aktiva. Han var misstänkt för mordbrand och åtta fall av grov skadegörelse. 21-åringen döms för skadegörelse vid fem tillfällen och grov skadegörelse vid två tillfällen. Han frias dock från mordbrand och döms till fängelse i ett år och sex månader.

Skyddstillsyn och dagsböter

En av de 19-åriga tjejerna döms för skadegörelse vid tre tillfällen och medhjälp till skadegörelse. Hon frias från grov skadegörelse. Enligt Luleå tingsrätt dom blir påföljden skyddstillsyn. En 19-årig kille döms till skadegörelse men frias från grov skadegörelse. Hans påföljd blir dagsböter.

En annan 21-årig man döms till skadegörelse och grov skadegörelse. Åklagaren yrkade att han borde dömas till ett år och nio månaders fängelse men domen blev skyddstillsyn

Måste betala skadestånd

Den andra 19-åriga tjejen döms för skadegörelse vid fyra tillfällen och grov skadegörelse. Hennes påföljd blir skyddstillsyn. Den yngsta personen i gruppen, en 18-årig man, döms för grov skadegörelse.

De flesta av dessa personer döms även till att betala ut skadestånd. De har fram till den 11 juli på sig att överklaga till Hovrätten för Övre Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anlagda bränder i Boden

Mer i ämnet