Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sead Maglics (SJVP) förklaring till varför kommunen motsätter sig etableringen av vindkraft i Storlandet. Foto: Randi Gitz/SVT och SVT Grafik

Boden vill gärna ha vindkraft – men inte i Storlandet

Uppdaterad
Publicerad

Tystnad, norrsken och orörd vildmark i Bodens norra delar är viktigare än en vindkraftspark. Det menar kommunen som nobbar Vattenfalls byggplaner.

Vattenfall vill bygga 373 vindkraftverk i Storlandet som ligger i Boden och Gällivare kommun.

Bodens kommun har yttrat sig negativt till planerna då området är ett tillväxtområde.

Industriboomen i norr

– Bodens kommun har pekat ut området som ett strategiskt viktigt område för turismen och upplevelsenäringen, säger Sead Maglic (SJVP) vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunen beskriver i sitt yttrande att bland annat tystnad, norrsken och orörd vildmark har bidragit till en positiv befolkningsutveckling i landsbygden som historiskt sett levt med en stämpel som avfolkning och nedläggningar.

Finns lämpligare områden

Trots att kommunen vet att H2 Green Steel och LKAB har planer som kräver enorma mängder fossilfri elektricitet så vill de inte acceptera allt.

Kommunen har en vindkraftsplan som ska revideras för att kunna peka på mer lämpliga områden.

– Det här är ett naturreservat, säger Maglic.

Kommunen anser också att de berörda inte getts tillräckliga förutsättningar att tillgodogöra sig information som är nödvändig för att bilda sig en objektiv bild av parken.

Gällivare har inte tagit ställning

Större delen av de planerade vindkraftsverken ligger i Gällivare, men där har inget beslut tagits enligt kommunalrådet Birgitta Larsson (S).

– Det här är en stor och viktig fråga och det är många saker att ta i beaktande. Respektive partigrupp har den här frågan på sin dagordning och det som sker just nu är att frågan processas för att sedan tas upp till beslut.

Totalhöjd på 295 meter

Vindkraftverken som Vattenfall vill bygga i Storlandet skulle få en totalhöjd, inklusive rotorblad, om maximalt 295 meter.

Energimängden som kan produceras på årsbasis med den här storleken på vindkraftpark är runt 10 TWh, vilket enligt Vattenfall motsvarar en stor del av det tillkommande effektbehovet i Norrbotten kring år 2030.

I videon förklarar Sead Maglic (SJVP) hur det går ihop att motsätta sig vindkraftsetableringar samtidigt som en stålindustri med stort behov av fossilfri el ska etableras på orten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet