Foto: SVT

Boklånen går ner under sommaren

Under sommaren går bibliotekslånen ner – och det är fyndläge för den som passar på att gå på biblioteket.

– Böcker som man inte orkat vänta på under vintern för att det är långa reservationstider är plötsligt lediga för den som vill låna. Vi har böcker inne som aldrig är det under resten av året, så skynda och fynda, säger bibliotekarien Katarina Gulliksson som arbetar på kvinnobiblioteket på Björkskatan.

Populär sommarlitteratur

Precis som under andra tider på året så lånar vi böcker efter tycke och smak, men det finns två trender som märks sommartid.

En del vill läsa litteratur för att koppla av och drömma sig bort medan andra har projekt som ska förverkligas och då är det bra med lite boklig vägledning.

Bibliotekarien Katarina Gulliksson

– Många vuxna lånar deckare och feel good böcker som man mår bra av. Och så har vi dom som ska åka ut och fjällvandra eller ut och resa och vill ha tag i böcker om platser de tänker besöka. En annan grupp som märks den här tiden på året är de som ska börja snickra och frågar efter gör det själv böcker, säger Gulliksson.

Försöker få unga att läsa

Sommartid minskar bokutlåningen i alla åldrar. Även bland barn och ungdomar. Biblioteken i Luleå har därför sedan några år tillbaka en sommarkampanj som ska få unga mellan 6 och 16 år att läsa böcker.

– Kampanjen går ut på att barnen läser och lånar tre böcker under sommaren. När de har gjort det så lämnar de in en talong och får en bok gratis, säger Katarina Gulliksson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer