Därför skenar kostnaderna för rivningen av ”Helröret”

Uppdaterad
Publicerad

Det var den mänskliga faktorn som låg bakom den kraftiga kostnadsökningen när gångbron över Södra hamnleden i Luleå revs. Det menar stadsbyggnadschefen som också berättar att hon aldrig informerades om att kostnaderna stigit kraftigt.

– Jag blev både besviken och frustrerad och jag förstår kritiken. Men det finns ingen illvilja i det här. Det var mer en tanken att det här var bra att göra nu när vi finns på plats för det kostar ju att ställa upp grejer, menar stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell.

Bristande rutiner

Kostnadsökningen för rivningen av gångbron över Södra hamnleden i Luleå har rakat i höjden och hamnar på omkring sex miljoner kronor. När politikerna tog beslutet om rivning för två år sen beräknades kostnaden till 1,3 miljoner kronor. Betongfundament på 220 ton som man inte kände och som man var tvungna att såga sönder i bitar var orsaken till kostnadsökningen.

Men varken politikerna i stadsbyggnadsnämnden eller stadsbyggnadschefen informerades om att arbetet kraftigt fördyrats.

Vad gör ni så att det inte händer igen?

– Vi säkerställer det genom nya rutiner. Så fort vi ser någonting som kan innebära en kostnadshöjning ska först och främst jag ha informationen så att vi kan ta den till politikerna i nämnden och få ett vägval av dem, säger Helén Wiklund Wårell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.