Under torsdagseftermiddagen beslutades att bussarna i Gällivare ska gå enligt ordinarie tidtabell. Foto: SVT/Arkiv

Bussarna i centrala Gällivare rullar som vanligt igen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av smittspridningen av covid-19 i Gällivare beslutade Länstrafiken på onsdagen att sluta köra till och från Gällivare centralort. Under torsdagseftermiddagen meddelar Länstrafiken att bussarna rullar som vanligt.

Länstrafiken meddelade på onsdagen att de, istället för att köra in i Gällivare centralort, skulle börja stanna på busshållplatser utanför staden. Orsaken var det försämrade coronaläget.

Tanken var att beslutet med de ändrade bussrutterna skulle gälla fram till måndag nästa vecka – men redan under torsdagen kom alltså beskedet att bussarna börjar rulla som vanligt igen.

Coronaviruset i Norrbotten

På sin facebooksida skriver Länstrafiken i Norrbotten: ”Länstrafiken trafikerar återigen Gällivare centralort enligt ordinarie tidtabell.”

Till Sveriges Radio Norrbotten säger Helena Persson, trafikchef på Länstrafiken att man efter att ha sett regionens presskonferens under torsdagen beslöt sig för att dra igång trafiken då smittskyddsläkare Anders Nystedt inte satt totalstopp för bussen, och att beslutet att stoppa trafiken var förhastat.

I en intervju under torsdagen sa Anders Nystedt till SVT Nyheter Norrbotten att stoppet av bussarna var en klok idé.

SVT har sökt både Länstrafiken Norrbottens trafikchef och vd utan resultat.

Inte heller smittskyddsläkare Anders Nystedt och Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen har ej gått att nå under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet