Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man är misstänkt för djurplågeri. Hör assistentåklagaren Madeleine Nordvall om yrkandet och advokat Karoliina Ikonen Simu (på bilden) om sin klients inställning. Foto: Amanda Liikamaa/SVT och privat

Chaufför inför rätta – efter att ha jagat renar med lastbil i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

En lastbilschaufför är misstänkt för djurplågeri efter att ha kört efter en renflock på väg 95 i trakterna av Jäckvik i Arjeplog. I rätten förnekade mannen brott och menade att det hela var ett dåligt skämt.

Det var för två och ett halvt år sedan som en man postade ett videoklipp i en öppen grupp på sociala medier för lastbilschaufförer.

I videon syns en grupp renar springa i hög hastighet framför en tutande lastbil samtidigt som man hör föraren säga: “Att de aldrig blir trötta! De kommer bli Norrlands mest vältränade renar så som jag håller på och pressar dem”.

Mannen förnekar djurplågeri

Efter händelsen åtalades mannen för djurplågeri alternativt brott mot rennäringslagen. I rätten förnekade mannen brott, men medger att det är han som kört lastbilen och filmat renarna.

Han förklarade att det hela var ett dåligt skämt, att han bara ville ta sig förbi renarna och inte utsätta något djur för lidande.

– Det är en av de dummaste sakerna jag har gjort, sade den misstänke i rätten.

Assistentåklagare Madeleine Nordvall yrkade på villkorlig dom och dagsböter som påföljd för mannen.

”En akut stressupplevelse”

En del av bevisningen är ett utlåtande från Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, som hävdar att renarna blev utsatta för stress:

”Sammanfattningsvis bedömer jag att renarna utsatts för en akut stressupplevelse förenat med skräck och lidande under den halvminut jakten pågått och att en kvarvarande effekt av gradvis lindrigare natur sannolikt kvarstått under upp till en halvtimme”, skriver han.

Polisen har även provkört sträckan flera gånger och kommit fram till att medelhastigheten var 36 kilometer i timmen och att sträckan var 240 meter i videoklippet.

Domen kommer den 1 juni.

Hör assistentåklagaren om yrkandet och advokat Karoliina Ikonen Simu om sin klients inställning i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.