Chefsåklagare Thomas Ennefors är inte nöjd med hovrättens dom. Foto: Arkiv & Jonathan Ferm/SVT.

Chefsåklagaren begär att domen efter Bodenmordet tas till HD

Uppdaterad
Publicerad

I början av september friades två män i hovrätten från mord för knivdådet i Boden där en 19-årig man förlorade livet. Nu vill åklagaren att ärendet ska tas upp i Högsta domstolen.

Det var i december förra året som en 19-åring man blev misshandlad och knivhuggen till döds på resecentrum i Boden.

I slutet av juni dömdes en man för mord, två för grov misshandel och en för medhjälp till misshandel. Den morddömda mannen fick i tingsrätten 13 års fängelse, medan de två som dömdes för grov misshandel fick tre respektive två år och sex månader i fängelse.

19-åring mördad i Boden

Fängelsestraffet ändrades från 13 till 1,5 år

Åklagaren överklagade då domen och ville att även den man som dömdes till 3 års fängelse för grov misshandel skulle dömas för mord. De två männen överklagade även de tingsrättens dom och ville att hovrätten skulle döma dem båda för misshandel.

I hovrätten friades de två männen från mord, straffet ändrades för de båda till ett och ett halvt års fängelse och de dömdes istället till grov misshandel.

­– Eftersom åklagaren inte har lyckats bevisa att det var den man som åklagaren utpekat och inte någon annan av de åtalade männen som utdelade knivhuggen kan ingen dömas för mord, sa hovrättspresident Erik Sundström i ett pressmeddelande i samband med domen.

Begär överklagan

Nu har chefsåklagare i Luleå, Thomas Ennefors, skrivit och begärt att riksåklagaren ska överklaga domen till Högsta domstolen.

– Det är olyckligt att hovrätten bara gjort en begränsad prövning, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

På onsdag är sista dagen innan hovrättsdomen träder i laga kraft.

I klippet hör du vad han tror om chanserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

19-åring mördad i Boden

Mer i ämnet