Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det känns jäkligt olustigt”, säger Roger Olsson om att personerna han vittnat om fått sina fängelsestraff ändrade och kortade. Foto: Erica Larsson/SVT

Huvudvittnet Roger Olsson försökte rädda livet på offret som knivmördades i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Roger Olsson skulle hämta dottern från skolbussen och blev vittne till det brutala knivdådet vid tågstationen i Boden en eftermiddag i december förra året, då en kille avled efter åtskilliga knivhugg mot buken. Nu rasar han över det ändrade straffet för dådet i hovrätten.

I början av september kom hovrätten med sin dom gällande knivdådet i Boden. Den morddömda frias från mord och får straffet ändrat från 13 år till 1,5 år med rubriceringen grov misshandel. Något som upprör Roger Olsson som är ett av huvudvittnena till händelsen. Till skillnad från tingsrätten drog hovrätten slutsatsen att ingen av männen kan dömas för mord.

­– Eftersom åklagaren inte har lyckats bevisa att det var den man som åklagaren utpekat och inte någon annan av de åtalade männen som utdelade knivhuggen kan ingen dömas för mord, sa hovrättspresident Erik Sundström i ett pressmeddelande.

Huvudvittne reagerar starkt

– Jag blev galen. Jag blev jättechockad och förbannad framförallt. Jag kan inte förstå hur man kan ta en människas liv och få ett och ett halvt års fängelse. Det är sånt vansinne så det finns inte, jag blir jättearg, säger Roger Olsson.

Han vänder sig främst mot hovrättens rubricering grov misshandel.

– Det rimmar ju väldigt illa för att om en person dör av så många knivstick så är det ju inte misshandel, utan det är ju ett dråp eller mord, säger Roger Olsson.

Hur har vardagen förändrats för dig och dina döttrar efter den här händelsen?

– Mina döttrar har varit tvungen att gå i terapi och dom blir oroligare än tidigare så fort något händer här i stan. Problemet är ju att han kommer komma ut snart och jag har vittnat mot den här personen. Han vet vem jag är och hur jag ser ut och han kommer säkert befinna sig här på Bodens gator inom några månader och det känns ju jäkligt olustigt, säger Roger Olsson.

I klippet hör du huvudvittnets dramatiska berättelse om när han inför sina döttrar försökte rädda 19-åringen som föll offer för knivdådet i Boden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

19-åring mördad i Boden

Mer i ämnet