Hovrätten mildrar domen för de två män som tidigare dömts av tingsrätten för mord på en 19-åring. Foto: SVT

Dömda frias från mord – Straff sänks från 13 år till 1,5 år

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten har på onsdagen dömt två män för grov misshandel av en 19-åring man som i december förra året blev misshandlad och knivhuggen till döds på resecentrum i Boden. Påföljden bestäms för de båda till fängelse i ett år och sex månader.

Den ene mannen dömdes av Luleå tingsrätt för mord till tretton års fängelse. Den andre mannen dömdes av tingsrätten för grov misshandel till tre års fängelse. Tingsrätten dömde ytterligare en man för grov misshandel och en man för medhjälp till misshandel.

Ingen döms för mord

Åklagaren överklagade domen och ville att även den man som dömdes för grov misshandel istället skulle dömas för mord. De två männen som överklagade domen ville att hovrätten skulle döma dem för misshandel istället för mord respektive grov misshandel.

Till skillnad från tingsrätten har hovrätten dragit slutsatsen att ingen av männen kan dömas för mord.

Hovrätten konstaterar i domen att åtalet för mord i detta fall bygger på att åklagaren kan bevisa att det var just den av gärningsmännen som åklagaren påstår som utdelade knivhuggen.

­– Eftersom åklagaren inte har lyckats bevisa att det var den man som åklagaren utpekat och inte någon annan av de åtalade männen som utdelade knivhuggen kan ingen dömas för mord, säger hovrättspresident Erik Sundström i ett pressmeddelande.

Kunde inte försvara sig

Hovrätten har däremot ansett att det är bevisat att de båda männen gjort sig skyldiga till misshandel. Misshandeln har varit grov,  då de två männen, tillsammans med en tredje som tingsrätten dömt för grov misshandel, visat särskild hänsynslöshet och råhet. Männen har i förväg planerat misshandeln och det har varit tre personer som utdelat sparkar och slag mot en person som blev helt överrumplad och saknade möjlighet att försvara sig, enligt hovrättens dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

19-åring mördad i Boden

Mer i ämnet