Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Järnvägsmordet i Boden – åklagaren yrkar på 14 års fängelse Foto: SVT

Järnvägsmordet i Boden – åklagaren yrkar på 14 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls sista rättegångsdagen med slutpläderingar om järnvägsmordet i Boden där en 19-årig man dog. Åklagaren yrkar på bland annat 14 års fängelsestraff för en av de misstänkta männen.

Det var i december förra året som en 19-årig man knivhöggs till döds i centrala Boden när han klev av bussen efter skolan. Mordet inträffade mitt på dagen utanför järnvägsstationen i Boden. Många såg händelsen och under mordutredningen har ett stort antal vittnen hörts.

Fyra män åtalades

I maj åtalades tre män misstänkta för att ha knivhuggit den 19-åriga mannen till döds. En av dem åtalades för mord, två av dem för mord alternativt grov misshandel och en fjärde man för medhjälp till grov misshandel.

I dag hölls slutpläderingarna i rättegången. Åklagaren yrkar på 14 års fängelse för mord och därefter utvisning för en av de åtalade, en 22-årig man. Åklagaren kallar gärningen för ”en ren avrättning” då 19-åringen höggs med åtta knivhugg.

Motivet var rädsla och hämnd

Motivet, anser åklagaren, är dels hämnd dels rädsla hos gärningsmannen för att själv bli dödad av offret. Det fanns en allvarlig konflikt dem emellan och offret hade tidigare misshandlat gärningsmannen.

Enligt 22-åringens försvarare går det dock inte att fastställa att det var hans klient som utdelade knivhuggen.

Vittnesuppgifter går isär

För två av männen yrkar åklagaren på fängelse för mord då han anser det fastställt att båda hållit fast offret under tiden knivhuggen utdelades. Det handlar om fängelsestraff på 10-12 år respektive 8-9 år.

Vittnesmålen från de oberoende vittnen som befunnit sig på busstationen vid händelsen går isär, vilket försvaret förstås lyfte fram. Det finns vittnen som hävdat att det var en av de åtalade som drog ut offret på gatan och att en annan av dem utdelade slagen. Ytterligare ett vittne hävdar att ingen höll fast offret.

Åklagaren yrkar på olika straff

Åklagaren öppnar även för att rätten istället kan överväga sex års fängelse för medhjälp till dråp då männen inte varit medvetna om att mannen skulle mördas när de begav sig till platsen, utan trodde att de skulle medverka i en misshandel.

Åklagaren vill även att den fjärde misstänkta personen ska dömas för medhjälp men till skyddstillsyn. Hans ungdom mildrar straffet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

19-åring mördad i Boden

Mer i ämnet