Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Hur tänkte åklagaren här?”, säger Dennis Martinsson, forskare i straffrätt om fallet. Foto: SVT.

Kritik mot åklagaren när mordmisstänkt friades: ”Har klantat sig”

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man knivhöggs till döds på eftermiddagen i december 2019 vid tågstationen i Boden men ingen är i nuläget dömd för mord. Hovrätten rev upp tingsrättens dom och friade för mord – männen dömdes istället för grov misshandel.

Oberoende experter berättar nu hur åklagarna hade kunnat välja en annan strategi.

SVT bad två oberoende experter titta igenom domarna gällande bordenmordet och sen ge sin syn på hur tingsrätt och hovrätt kunnat döma så olika. En av experterna som tog på sig uppdraget är Dennis Martinsson, forskare i straffrätt vid Stockholms universitet.

– Alltså det är så många frågor...hur tänkte åklagaren här liksom, säger han.

Gärningsbeskrivningen är central

Det är främst när det gäller hur åklagaren formulerat gärningsbeskrivningen som experterna menar att åklagaren hade kunnat gå en annan väg.

– Åklagaren menar ju att det är en specifik person som utfört knivhuggen men hovrätten menar att det går inte att bevisa att det just var den här personen. Så att i grunden är det kanske så att det är åklagaren som lite har klantat sig när man har utformat gärningsbeskrivningen, säger Dennis Martinsson.

SVT har sökt den ansvarige åklagaren under tre veckors tid utan resultat.

Chefsåklagaren i Luleå ställer däremot upp på en intervju men vill inte kommentera kritiken om att en eventuell åklagarmiss kan ha ägt rum. Han anser däremot att det visst fanns utrymme för en strängare dom i hovrätten än vad det blev och har sedan tidigare begärt att domen efter Bodenmordet tas upp till Högsta domstolen.

I klippet hör du experternas teori om varför straffet bara blev grov misshandel trots att en 19-årig knivhöggs till döds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

19-åring mördad i Boden

Mer i ämnet