Chefsåklagare Thomas Ennefors är inte nöjd med hovrättens dom. Men ärendet kommer inte tas vidare. Foto: Arkiv & Jonathan Ferm/SVT.

Brutala knivdådet i Boden: Domen överklagas inte

Publicerad

Det blir ingen prövning i Högsta domstolen efter det brutala knivdåd som ägde rum i Boden förra året. Chefsåklagare Thomas Ennefors har i dag fått veta att riksåklagaren inte tar ärendet vidare till prejudicerande instans.

SVT kunde i förra veckan berätta att chefsåklagare i Luleå, Thomas Ennefors, skrivit och begärt att riksåklagaren ska överklaga domen till Högsta domstolen.

I dag kom beskedet att så inte blir fallet.

– Jag tycker fortfarande att det är olyckligt att hovrätten gjorde en begränsad prövning. Att de inte prövade att de dömda agerade i samförstånd, säger Thomas Ennefors till SVT Nyheter Norrbotten.

Inte överraskad

Att riksåklagaren inte tar ärendet vidare kommer däremot inte som en överraskning.

– Jag är inte förvånad. I prejudicerande instans är det de stora och övergripande linjerna som prövas, säger Ennefors och berättar att förhoppningarna var låga på att gärningsbeskrivningen i brottmålprocessen skulle räcka.   

I dag var det sista dagen för överklagan vilket innebär att Hovrättens dom kommer träda i kraft.

Detta har hänt:

* En 19-årig man misshandlas och knivhuggs till döds på Resecentrum i Boden.

* En man döms till 13 års fängelse för mord, två personer för grov misshandel och en fjärde för medhjälp till misshandel.

* Domen överklagas till Hovrätten. Åklagaren vill då att en av de två som dömts för grov misshandel också ska dömas för mord.

* Hovrätten gör en annan bedömning. Ingen döms för mord men två för grov misshandel. Påföljden: 1 år och 6 månaders fängelse.

* Chefsåklagare Thomas Ennefors vill att riksåklagaren tar ärendet vidare till Högsta domstolen.

* Riksåklagaren anser att det inte finns tillräckliga skäl för att ta ärendet vidare till prejudicerande instans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

19-åring mördad i Boden

Mer i ämnet