Stängd gräns under coronapandemin har drabbat snushandlare i Haparanda hårt. I videon berättar snushandlaren Kari Mehtälä om krisen och kommunalrådet Sven Tornberg (C) berättar om vilka insatser kommunen gör. Foto: Anders Öhlund/SVT

Coronaviruset slår hårt mot snushandeln i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Stängd gräns och inga finska kunder – nu slår coronaviruset stenhårt mot snushandeln i Haparanda.

– Jag har tappat 80 procent av min omsättning, säger Kari Mehtälä, som är snushandlare i Haparanda.

I Haparanda är snushandeln betydelsefull. Här finns ett tiotal snusbutiker, och vissa har mycket stor omsättning. Den största handlaren säljer snus för närmare 400 miljoner kronor varje år.

– Jag startade upp för två år sedan och det gick jättebra. Men sedan i mars kommer det knappt några kunder hit. Nu gäller det att överleva, kanske klarar jag mig våren ut, men sedan blir det konkurs, säger Kari Mehtälä.

Coronaviruset i Norrbotten

Tycker att endast storföretagen får hjälp

Mest besviken är han på regeringen som han bara tycker ger hjälp till storföretagen. En snushandlare i Haparanda har inget att hämta, menar han.

– Jag har fått lägre arbetsgivaravgifter i två månader och kunnat skjuta upp banklånen i tre månader. Det är allt, säger Kari Mehtälä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet