En explosionsartad ökningen av antalet covid-smittade i Kiruna oroar kommunalrådet Gunnar Selberg (C). Sjukvården i Norrbotten har ett mycket ansträngt läge. Foto: SVT/Arkiv

Skenande smittspridning av covid-19 i Kiruna – ”närmast katastrofala siffror”

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna har en explosionsartad ökning av antalet smittade i covid-19. Redan under två dagar den här veckan har 85 nya fall bekräftats.

– Det är närmast katastrofala siffror, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Under onsdag eftermiddag samlades krisledningsnämnden i Kiruna för att ta ställning till nya åtgärder som ska få stopp på spridningen av covid-19.

Nytt beslut

– Vi  har beslutat om distansundervisning för elever som går i förskolan och upp till årskurs 6. Ingen som är rädd för smittorisk ska behöva skicka sina barn till skolan. Detta gäller från och med nu och på fredag har vi ett nytt möte i krisledningsnämnden, så får vi se vilka beslut vi måste ta då, säger Gunnar Selberg.

Fler åtgärder

Redan tidigare under onsdagen fattade rektorer och skolchef beslut om att införa fjärrundervisning på högstadiet vid Högalidskolan, Nya Raketskolan och Vittangiskolan.

Kiruna kommun har dessutom tidigare under veckan infört ett par andra restriktioner. Under måndagen togs beslut om att införa fjärrundervisning vid Hjalmar Lundbohmsskolans gymnasium.

– Nu är det upp till alla Kirunabor att vara med och göra sitt yttersta för att få stopp på smittspridningen, säger Gunnar Selberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet