Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB, varför det började brinna på Polarbröds fabrik i Älvsbyn. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Därför började det brinna i Polarbröds fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera orsaker till den snabba branden vid Polarbröds bageri i Älvsbyn – inte minst bristande brandskydd. Det visar den utredning som MSB nu presenterar.

– Det var en omfattande brand som var viktig att utreda så att flera kan lära sig av händelsen, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för samhällsskydd och beredskap).

I slutet av augusti 2020 totalförstördes Polarbröds fabrik i Älvsbyn av en storbrand. MSB har undersökt branden för att kunna kartlägga förloppet och brandskyddets utformning.

– Det finns många bidragande orsaker till att branden kunde sprida sig från en liten glödbrand till en totalskada på byggnaden, säger Ulf Bergholm på MSB.

Brandorsakerna punkt för punkt

Olycksundersökningen visar bland annat:

  • Bageriet har byggts till i etapper under många år och det ledde till att lokalen var en enda stor brandcell på 9 000 kvadratmeter. Enligt gällande bygglagstiftning ska brandsektioner som är större än 5 000 kvadratmeter ha sprinkler, vilket saknades.
  • Vikten av att byggnader vid förändringar också får  nya tekniska brandskyddslösningar.
  • Behovet av tekniska system som tidigt kan upptäcka även små bränder och släcka dem i ett tidigt skede. MSB föreslår installation av automatiska släcksystem.
  • Branden orsakades av att brännbart material antänts i en ugn.  Det har hänt tidigare, men då har personalen upptäckt det tidigt och kunnat släcka. Bageriet saknade tekniska lösningar för att upptäcka och släcka det brinnande materialet innan det kommit ut ur ugnen. Den här gången följde den lilla branden med transportbanden vidare till bageriets olika delar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet