LKAB investerar 45 miljoner i den fortsatta förstudien och pilotanläggningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför säger LKAB ja till (SD)

Uppdaterad
Publicerad

Både Folkets hus och Sameskolan i Gällivare har valt att porta Sverigedemokraterna när de kommer på besök till Gällivare. LKAB ser däremot annorlunda på saken.

Först på måndag kommer partiledaren Jimmy Åkesson till Gällivare, men redan innan han och partiets skolpolitiska talesperson har anlänt är deras besök en snackis.

Detta efter att det blivit känt att Folkets hus valt att porta Sverigedemokraterna från att hålla ett möte i deras lokaler. Efter deras beslut blev föreningen överösta med kommentarer och hot och Folkets hus säkerhetsavdelningen kopplades in.

SD stoppas i Gällivare

LÄS MER: Sa nej till SD – fick ta emot hot

”Ändå riksdagsparti”

Men lokalfrågan löste sig snabbt då Nordan i Malmberget ställde upp.

– Vi ser det som en vanlig offertförfrågan från en kund. Visserligen från ett kontroversiellt parti, men det är ändå ett riksdagsparti, sa platschefen Mats Rantapää till SVT Norrbotten.

Även Sameskolstyrelsen har nu valt att stänga ute partiet från ett besök på Sameskolan. Skolan säger att man inte vill synas eller förknippas med partiet.

LÄS MER: Sameskolan stänger dörren för SD

Behandlar alla riksdagsledamöter lika

Men långt i från alla går samma väg. Partiledaren Jimmy Åkesson tänker till exempel besöka LKABs gruva för att prata om samhällsomvandlingen.

I ett uttalande till SVT Norrbotten skriver bolaget: ”LKAB ägs av svenska staten genom regeringens näringsdepartement och riksdagen kontrollerar regeringens arbete. Därför behandlar LKAB alla riksdagsledamöter lika och tar emot de ledamöter som vill besöka vår verksamhet och få information om företaget”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD stoppas i Gällivare

Mer i ämnet