Ett nytt försök görs för att få bort de legionellabakterierna i Råneå badhus. En enig kultur-och fritidsnämnd, där Evelina Rydeker (MP) är ordförande, satsar upp till en miljon kronor för att åtgärda problemet. Foto: Stina Stjernkvist/TT/Micke Nyberg/SVT

De farliga bakterierna i Råneå badhus ska åtgärdas

Publicerad

Nu görs ett nytt försök för få bort de legionellabakterierna i Råneå badhus. Beslutet togs under onsdagen av en enig kultur- och fritidsnämnd.

Prislappen för att åtgärda bakterien bedöms bli mellan 750 000 – 1 000 000 kronor.

– Vi bedömer att kostnaden för åtgärden som stadsbyggnadsförvaltningen tagit fram är acceptabel., säger Evelina Rydeker (MP), ordförande kultur-och fritidsnämnden.

Avvaktar hur det går

Råneå badhus har varit stängt sedan legionellan upptäcktes i januari. Tigare försök att  få bort de legionellabakterierna genom att spola systemet med 75-gradigt vatten, hjälpte inte, utan bakteriehalten tredubblades.

I februari kom beskedet att badhuset i Råneå skulle läggas ned då en renoveringen skulle bli för kostsam, vilket Råneåborna har protesterat emot.

– Om bakterierna är kvar efter genomförd åtgärd eller om något ytterligare av vikt behöver åtgärdas ska frågan om Råneå badhus på nytt hanteras av oss i nämnden, säger Evelina Rydeker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.