Euskefeurat är med i årets Jutiskalender. Foto: Gunnar WestergrenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nakna i kampen mot cancer

Uppdaterad
Publicerad

Ett musikband och en riksspelman kastar kläderna i nya nakenkalendern – allt för kampen mot cancer.

För elfte året i rad släpper den norrbottniska byn Jutis en nakenkalender som de säljer till förmån för cancerforskningen samt för att finansiera föreningens verksamhet.

Och årets outsider, det vill säga modeller som inte kommer från byn, är riksspelmannen Daniel Wikslund och musikerna i bandet Euskefeurat.

– Euskefeurat har varit med i tidningar, på radio, i TV och på Facebook, däremot har vi aldrig förekommit som kalenderpojkar. Förrän nu. Euskefeurat som mässingsorkester. Vi känner oss hedrade att få vara objekt i Jutiskalendern, säger Ronny Eriksson.

Även Daniel Wikslund känner sig hedrad över att få vara nakenmodell i 2018 års upplaga.

– Jag försöker att göra saker med en myras starka vilja och en trollsländas kortsynta optimism, så jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan.

En kvarts miljon kronor

Över åren har föreningen skänkt mer än en kvarts miljon kronor till cancerforskning och stöd till cancersjuka.

– Byn har en historia av att förlora liv till cancern och särskilt tragiskt är det förstås när sjukdomen drabbar barn, säger Ingo Marklund, byaföreningens ordförande.

I början av 1970-talet var byn praktiskt taget utplånad när nästan alla män hade dött i cancersjukdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer