Mikael Lundman, ordförande Företagarna. Foto: SVT

De kräver en snabb lösning på flygtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Flera aktörer kräver nu tillsammans en snabb lösning på flygtrafiken till och från Gällivare – som ser ut att bli utan flygtrafik i fyra månader.

Förra veckan kom beskedet att flygbolaget Nextjet ställer in sina betalningar och ansöker om konkurs. Det innebär att flera flyglinjer ställs in, med stora konsekvenser för flera orter – däribland Gällivare och Arvidsjaur som blir helt utan flygtrafik till och med september

I Gällivare går organisationen Företagarna tillsammans med kommunen, regionen och de stora gruvbolagen LKAB samt Boliden ihop med en gemensam skrivelse där de kräver en snabb lösning på att få igång flygtrafiken.

– Vår målsättning är att vi gemensamt ska kunna rikta skrivningen till Trafikverket och kanske också näringsdepartementet, säger Mikael Lundman, ordförande Företagarna Gällivare.

Ni behöver samla kommun och företagare i Gällivare till en gemensam aktion alltså?

– Ja, det är målsättningen och kommunen har varit drivande i den här frågan. Det känns som att vi borde få ut det här när som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.