Foto: Johan Nilsson / TT

Nextjet ansöker om konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Nextjet ställer in sina betalningar och ansöker om konkurs. Samtliga flygningar från och med klockan 13.00 har ställts in.

– Det är djupt beklagligt, säger vd:n i ett pressmeddelande.

I dag, onsdag, har Nextjet AB och Nextjet Sverige AB, ställt in sina betalningar och ansöker om konkurs. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande:

– Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners, säger vd:n Magnus Ivarsson.

Nextjet

– Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid, säger Ivarsson.

Hemsida ligger nere

Den som har en bokad resa rekommenderas att ta kontakt med sin resebyrå eller kortutgivare för vidare hantering.

Nextjets kundtjänst kommer att hålla stängt tills vidare och företagets hemsida ligger för närvarande nere.

Nextjet fick i slutet av oktober i fjol en ny operativ licens av Transportstyrelsen, sedan licensen i augusti hade återkallats med hänvisning till bolagets ekonomiska situation.

Många drabbas

Nextjet trafikerar stora delar av Sverige, från norr till söder och att flygbolaget nu ansöker om konkurs och samtidigt ställer in alla sina flygningar är ett drastiskt besked som får följder för Norrlandsregionen. Det säger SVTs ekonomireporter Johan Zachrisson.

Nextjet flög bland annat till ett stort antal destinationer i norra Sveriges inland och en del av linjerna trafikerades med stöd av statliga pengar från Trafikverket. Bolaget flög från Stockholm till Gällivare, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina, Hemavan, Örnsköldsvik och Kramfors.

Man trafikerade även sträckorna Luleå-Tromsö och Luleå-Sundsvall-Göteborg.

Stora skulder

Enligt Ralf Lundberg, flygplatschef i Arvidsjaur har Nextjet skulder på omkring 1,6 miljoner kronor till Arvidsjaurs flygplats och sammanlagda skulder på 14-15 miljoner kronor till flygplatser runt om i landet.

SVT Nyheter Norrbotten har försökt att nå Magnus Ivarsson, vd, och Henning Lindberg, pressansvarig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nextjet

Mer i ämnet