Flygplatsledningen i Arvidsjaur planerar att försätta Mannesmans dotterbolag BKM i konkurs.

Flygplatschefen: ”Bolaget är skyldigt oss ungefär 1,6 miljoner kronor”

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaur flygplats blir utan flygtrafik i flera månader nu när Nextjet ansökt om konkurs – och bolaget har stora skulder till flygplatsen.
– Bolaget är skyldigt oss ungefär 1,6 miljoner kronor, säger Ralf Lundberg, flygplatschefen i Arvidsjaur.

Flygplatschefen fick beskedet om Nextjets konkurs vid 12-tiden i dag. Han är kritisk till att bolaget ansökt om konkurs innan de fört en dialog med flygplatsen.

– Nextjet är skyldiga i princip alla kommunala flygplatser pengar. Till flygplatsen här i Arvidsjaur är de skyldiga ungefär 1,6 miljoner kronor och sammanlagt har de skulder på 14-15 miljoner till flygplatser runt om i landet.

Hur har samarbetet med Nextjet fungerat?

– Det har varit lite upp och ner. Tidigare år har vi haft bra kontakt med dem men det senaste året har vi inte haft samma dialog över huvud taget. Rent tekniskt har vi aldrig tvivlat på dem, det är deras utförande som har varit dåligt. Tidshållning, inställda turer och så vidare.

Vem bär ansvaret?

– Jag tycker nog att man måste titta på vad myndigheterna har gjort i det här fallet. Trafikverket som håller i upphandlingarna för flyglinjer med allmän trafikplikt borde legat på Nextjet när de inte levt upp till kraven och Transportstyrelsen som har ansvar för ekonomin borde ha reagerat tidigare.

Vad händer nu?

– Jag vet inte riktigt. Vi ska sätta oss ner och titta på vad vi måste göra för nu har vi ingen trafik förrän om tre månader. Här görs en EU-upphandling som ska ligga ute i sex veckor. Sedan kommer en anbudstid så vi lär vara framme i september innan vi tidigast kan ha en operatör igång.

Du låter uppgiven.

– Ja, just nu känns det så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nextjet

Mer i ämnet