2013 besökte SVT Herbert Nyman och Frigiva gård i Altersbruk när de var först ut i Norrbotten att driva jordbruk med biogasanläggning. Foto: SVT

Frigiva gård i Altersbruk har drivit jordbruk med biogasanläggning i tio år

Publicerad

I Altersbruk i Piteå kommun tog lantbruket Frigiva gård för snart tio år sedan Norrbottens första småskaliga biogasanläggning i bruk. Bajset från korna värmer upp ladugård, verkstad och bostadshus och ger varmvatten och hälften av gårdens elecktricitet.

– När vi planerade det här så frågade sig vår bank hur vi skulle klara av att räkna hem investeringen med tanke på de då låga energipriserna. Men med dagens energipriser är det här verkligen intressant, säger Herbert Nyman som numera lämnat över gården till sin son.

Glada över investeringen

Han säger att han väntat sig att fler hade följt efter men att det kanske berodde på att lönsamheten för tio år sedan ansågs vara låg. I dag får man bidrag till 50 procent av investeringen.

– Vi fick 28 procent men vi är glada att vi gjorde investeringen. Kalkyerna är nog bättre idag. Dessutom kan man numera i princip köpa färdiga biogasanläggningar vilket ju underlättar när investeringen görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.