Anställds teori om hur branden startade på Polarbröd i Älvsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Vad som orsakade branden på Polarbröd i Älvsbyn är ännu oklart. Det slår fortfarande upp lågor inne i brödfabriken och en brandutredning lär dröja. Men Hans Häggkvist, som är anställd sedan 31 år på Polarbröd, tror att en degklump orsakade branden.

Hans Häggkvist var själv inte på plats när branden startade, men han försöker förklara för SVT utifrån vad han vet om sin arbetsplats och vad han hört av kollegor.

Larmet gick

Det var klockan 22.30 på söndagskvällen som brandlarmet gick. Det är vid den tiden då fabriken just startas upp inför nattens produktion och ugnarna värms till 500 grader.

 – Förmodligen hade en degklump fastnat inne i ugnen sen innan och torkat, spekulerar Hans Häggkvist.

Han tror att när ugnarna startades på söndagskvällen så fattade den gamla degklumpen eld och föll ned på transportbandet och åkte ut ur ugnen. Branden kunde sedan sprida sig till själva transportbandet.

Svalskåp i en tunnel

När bröden kommit ut ur den heta ugnen åker de vidare upp på ett transportband uppe i taket.

– Det är ett 50 meter långt svalskåp däruppe, säger Hans Häggkvist, det är som en tunnel där varm luft sugs in och kall luft skickas in.

Bröden går i en kurva och svalnar däruppe innan de kommer ned med transportbandet och snabbfryses.

– Man ser inte alls vad som händer inne i tunneln, man upptäcker inte att det brinner i tunneln förrän det börjar bolma rök, säger Hans Häggkvist.

Hans Häggkvist känner inte till att det skulle finnas något sprinklersystem inne i tunneln.

Hur stor är en sån där degklump?

– Ja, det är väl kanske en deciliter deg, bedömer Hans Häggkvist.

Sprinklers

Polarbröds presskontakt Kristin Wester bekräftar att det inte finns sprinklers i svalskåpet men att brandskyddet uppfyllde alla lagkrav.

Polarbröds vd Anders E Johansson kan du höra i klippet ovan. Under onsdagskvällen säger han också till SVT:

– Vi hade ett heltäckande brandlarm i bageriet. Brandlarmet uppfyllde alla lagkrav. Vi har bedrivit ett systematiskt brandskyddsarbete med all personal. Vi har haft kvartalsvisa brandskyddskontroller, kvartalsprov av brandlarmsanläggningen. All brandutrustning och brandsäkerhetssysten har fått grönt ljus vid genomförda kontroller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet