Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur delar av byn Jukosengi ligger under vatten på grund av den extrema vårfloden i Torneälven. Foto: Hans Sternlund/SVT

Delar av Juoksengi under vatten: ”Jag har inomhuspool”

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga vårfloden i Torneälven har lagt delar av byn Juoksengi i Övertorneå kommun under vatten och en av de drabbade är Kjell-Hugo Mäki som har flera centimeter vatten inne i huset.

– Det blir en jädrans massa rengöranden, säger han.

Den kraftiga vårfloden i Tornedalen har bland annat inneburit att många drabbats av omfattande vattenskador på olika håll i kommunen.

– Hur många som fått skador vet vi inte i nuläget. Många ringer inte ens oss utan löser det själva med egna pumpar, säger Roland Mäki, räddningschef i Övertorneå.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

Det var  den 19 maj som SMHI gick ut med den första varningen om extremt höga flöden  i Torneälven.

Fortfarande gäller den högsta varningen för översvämning i Tornelälven, vad säger du om läget?

– Det är fortfarande allvarligt, men klockan  sju i morse så hade vattnet sjunkit undan tio centimeter från natten och under eftermiddagen så har det sjunkit ytterligare tio centimeter. Så på det stora hela så går det åt rätt håll, säger Roland Mäki.

Kjell-Hugo Mäki kastar en boll som plaskar runt i vattnet inne i huset och visar att han har galghumorn kvar:

– Nu har jag inomhuspool! säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

Mer i ämnet