Den sista skolavslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Elever, lärare och föräldrar tog i dag ett sista farväl av Svartöstadsskolan.

Det var blandade känslor för elever, skolpersonal och föräldrar i Svartöstaden i Luleå i dag när den allra sista skolavslutningen hölls.

Ute strilade regnet ner från den grå himlen och inne i Blackis rann en hel del tårar hos föräldrar, skolpersonal och elever när skolavslutningen hölls för vad som ser ut att vara den sista gången. Sångerna och talen avlöste varandra, men glädjen över att skolan är slut och att sommarlovet kan börja, blandades med vemod över framtiden.

Skolan i Luleå

”Det känns ledsamt”

Från att det har varit en glädjestund så är det ju inte så roligt. Det är många som är riktigt ledsna, säger Laila Carlander vars som nu går ut årskurs 6.

– Det känns ledsamt förstås. Det känns väldigt starkt också. Vi har haft en jättefin skolavslutning som verkligen visar så tydligt varför vi gör rätt som fortsätter att kämpa för det som är bra i förskolan och skolan i Luleå som tyvärr de som har makten blint är inställda på att förstöra. Det känns tråkigt, men vi fortsätter att kämpa, säger föräldern Liv Shange.

En sista hälsning

En av de många elever som passerat under skolans hundraåriga historia är skådespelaren Staffan Westerberg som skickade en hälsning och en dikt. Han kunde själv inte närvara under dagens skolavslutning, så dikten lästes istället upp av skådespelerskan Sara Arnia.

Bland annat läste hon följande rader:

Det är för sorgligt att det nu är det sista sommarlovet för den gula skolan. Likt en gammal trotjänare har den lyst upp våra liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Luleå

Mer i ämnet