”Det är en katastrof”

Publicerad

Landstinget håller på att utreda framtiden för länets varmvattenbassänger. I Arvidsjaur har runt 2 000 personer skrivit under en protestlista då man är orolig att den läggs ned.

69-åriga Margret Karlsson tränar i Arvidsjaurs varmvattenbassäng två till tre gånger i veckan. För några år sedan fick hon en njursjukdom som gör att hon äter mycket kortison som i sin tur gör att hon lider av benskörhet. Därför har hon fått en remiss av Sunderby sjukhus så att hon kan träna i bassängen. Enligt Margret får hon bättre balans och blir starkare av bassängträning.

– Det gör inte lika ont att göra övningarna i bassängen, säger Margret Karlsson.

”Är en katastrof”

Bassängens framtid utreds nu av landstinget. Det oroar Margret och 2 000 andra i Arvidsjaur som har skrivit på en protestlista då man är rädd att bassängen är nedläggningshotad.

– Jag tycker att det är en katastrof. Vad ska vi då ersätta den med? Det går inte att på land få den skonsamma träningen som en varmvattenbassäng innebär. Jag har kompisar som är jätteberoende av bassängen. En utav dem jobbar heltid tack vare att hon kan vara i bassängen, säger Margret Karlsson.

Medicinska bevis

Men trots att många säger att varmvattenbassängen verkligen gör skillnad i deras liv – så är det just det som landstinget utreder.

– Det kanske inte längre finns vetenskapligt stöd att den skulle vara överlägsen landbaserad träning. Och är det så att det finns studier som visar detta – då måste vi väga in det när vi reflekterar över bassängerna och deras framtid. Bassängerna har ganska höga driftkostnader och vi vet att många av dem är i dåligt skick. Så det blir en sammanvägd bild som växer fram. säger Jonas Thörnqvist, biträdande landstingsdirektör på landstinget.                             

Vill köpa hälsocentralen

Bassängutredningen är ännu inte klar och ingen vill säga om varmvattenbassängen är nedläggningshotad eller inte. Landstingsrådet Maria Stenberg vill inte heller uttala sig då politikerna inte har fått in något underlag i detta ärende. Trots att detta är en fråga för landstinget så kan det bli så att Arvidsjaurs kommun räddar bassängen.

– Vi har ju ett förslag att vi ska köpa hälsocentralen. Och får vi göra det, om fullmäktige beslutar det och landstinget säljer till oss, så ska vi göra allt vi kan för att behålla varmvattenbassängen, säger kommunalrådet Lotta Åman (S).

Fakta:

Så många varmvattenbassänger har Norrbotten:

Landstinget har nio varmvattenbassänger som drivs av primärvården.

Det finns även bassänger på sjukhusen i Gällivare, Kalix, Sunderbyn och Piteå.

Och det finns det även en bassäng på Garnis rehab i Boden.

Källa: Landstinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.