Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du åklagaren Jonas Fjellström om kopplingarna till det kriminella nätverket Shottaz. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Det hände på mordplatsen enligt åklagaren – flera i Notvikenutredningen kopplas till kriminella nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Bråket om fyra bilfälgar som tillhörde en mördad Shottaz-medlem slutade med att en annan man från Shottaz sköt ihjäl en ung kvinna i på en badplats i Luleå. Det är bilden som åklagaren lägger fram.

Den 30 juli 2021 åker kvinnan i 25-årsåldern till badplatsen vid Notviken i Luleå tillsammans med den åtalade skytten, en 33-årig man som agerade chaufför och en 19-åring.

Den åtalade skytten, en 20-årig man, är skriven i Borlänge men ingår enligt polisens underrättelseenhet i det kriminella nätverket Shottaz i Stockholmsområdet.

Åklagarens version av vad som hänt på platsen bygger till stora delar på huvudvittnets berättelse.

Bråket om fälgar slutar med skott

Enligt förundersökningen befann sig huvudvittnet tillsammans med några andra vänner vid grillplatsen intill stranden när de ser en mörk kombi komma till platsen.

När skytten och kvinnan kliver ur bilen riktar 20-åringen vapnet mot huvudvittnet och ställer frågor om en bil. De andra på platsen uppmanar då 20-åringen att lägga undan vapnet. Han går då bort till en vägvält intill där han lägger undan pistolen ovanpå ett däck.

Platsen vid Notviken i Luleå där kvinnan sköts ihjäl. Foto: ur Polisens förundersökning

Huvudvittnet berättar i förhör att han då tror att skytten lugnat ner sig.

Vid vägvälten ropar 20-åringen till sig kvinnan igen för att ta hennes telefon och säger enligt huvudvittnet han ”jag ska bara ta mobilen”. Han tar mobilen och lägger den ovanpå däcket samtidigt som han tar upp pistolen igen.

Huvudvittnet berättar då hur skytten riktar vapnet mot kvinnan, säger ”det här är inte skoj” eller något liknande, för att sedan skjuta kvinnan flera gånger på nära håll. Vittnet säger att han är ”110 procent säker” på att det är den åtalade 20-åringen som sköt kvinnan.

Åklagaren: Gängkopplingarna har vikt

Flera i utredningen gällande mordet på Notviken kopplas till kriminella nätverk. Den åtalade 20-åringen ingår enligt polisens underrättelseenhet i Shottaz och har setts umgås med medlemmar ur Hells Angels. Även de åtalade Luleåborna har rört sig i kretsar kring Hells Angels.

I klippet ovan hör du åklagaren berätta mer om varför gängkopplingarna har stor vikt i åtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet