Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Kvist berätta mer om minoritetsgruppen. Foto: Aino Aspelin/SVT

Det här är minoriteten som nu vill bli urfolk i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tornedalingar, kväner och lantalaiset gör nu gemensam sak och kräver att få urfolksstatus i Sverige. Men vilka är minoritetsgrupperna?

De samlas inom Svenska Tornedalingarnas riksförbund men är egentligen tre grupper: Tornedalingar, kväner och lantalaiset. Gemensamt för dem är bland annat språket, meänkieli – och att de vill få urfolksstatus.

Hör mer om minoritetsgruppen i klippet.

tornedalingar, kväner och lantalaiset

Tornedalingar är en nationell minoritet i Sverige och språket meänkieli är sedan 1999 ett officiellt minoritetsspråk. Tornedalingar bor främst i de kommunerna Kiruna, Pajala, Övertorneå, Haparanda och Gällivare.

Begreppet tornedaling används för ett beteckna både en regional och en kulturell identitet. Även en del utflyttade kallar sig tornedalingar. Man behöver inte kunna språket för att vara tornedaling.

Lantalainen/lantalaiset är en ursprunglig egenbenämning på meänkieli för kvän/kväner. Kväner är en ursprunglig befolkning med historisk utbredning i norra Norge, Sverige och Finland.

Källa: minoritet.se, Svenska Tornedalingars Riksförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.