Polisen gör tillslag mot en av adresserna i den stora jakthärvan. Foto: Simon Eliasson

”Det kan hända att vi hämtar in fler för förhör”

Uppdaterad
Publicerad

Fem män från Norrbotten greps idag misstänkta för grova jaktbrott på björn och järv. SVT Nyheter kan nu visa bilder från insatsen där polisen slog till i en by i Norrbotten.

Strax innan klockan 19 på onsdagen var polisen fortfarande kvar på platsen. Husrannsakningar har gjorts på flera platser under dagen.

Efter en tids spaning och informationsinhämtning har polisen i region Nord vid en samordnad insats idag onsdag gripit fem män. Männen var sedan gårdagen anhållna i sin frånvaro, misstänkta för inblandning i grova jaktbrott. I dag mitt på dagen greps männen. Brotten består av illegal jakt på järv och björn.

Illegal rovdjursjakt

– Det är tre djur det handlar om, säger miljöåklagare Christer B Jarlås. Det finns tecken i utredningen på att det handlar om fler djur, men i dag är det för de tre djuren de är misstänkta.

Från flera orter 

Tillslagen skedde på ett flertal adresser både i Norrbotten och Västerbotten, men de fem männen är hemmahörande på olika orter i Norrbotten.

– Ingen av dem har exakt samma postadress, säger Christer B Jarlås.

Finns det misstanke om att de samarbetat med att begå jaktbrotten? Eller är det separata från varandra?

– Det vill jag inte uttala mig om ännu, säger miljöåklagare Christer B Jarlås, det får ni veta så småningom.

Enligt åklagaren är bevisläget gott, och avsikten är att begära samtliga fem män häktade. Männen är misstänka på den högre misstankegraden, på sannolika skäl.

Samarbete inom polisen

– Utredningen pågår nu och förhör hålls fortfarande, säger Christer B Jarlås. Det kan hända att vi hämtar in fler för förhör. Sedan måste vi ta ställning imorgon om männen ska begäras häktade, eller om de ska släppas, för det måste bli klart innan helgen.

Samtliga fem misstänkta har tilldelats försvarare.

– Någon av dem är misstänkt för grovt jaktbrott och någon är misstänkt för delaktighet i jaktbrott på olika sätt, säger Christer B Jarlås.

Den omfattande spaningsinsatsen och dagens tillslag har varit möjliga tack vare en samverkan mellan hela polisregionens resurser. Vid dagens tillslag har cirka 45 poliser och polisens helikopter varit engagerade. Förutom gripandena har det genomförts ett antal husrannsakningar för att säkra bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet