Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Planen är att Kiruna kyrka ska vara flyttad till 2027. Foto: Thommy Johansson/SVT

Två års arbete för en timmes flytt av Kiruna kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kyrka blir den största byggnad som flyttas i stadens stadsomvandlingsprocess. Den ska lastas upp på en trailer och sakta rulla fram till sitt nya hem vid begravningsplatsen.

Tidigare trodde man att kyrkan var för stor för att kunna flyttas som en enhet. Det senaste beskedet från en entreprenör är nu att man kan flytta den, utan att montera ner den.

Kyrkan blir den största byggnaden som flyttas under stadsomvandlingen i Kiruna. Den kommer att lastas upp på en trailer och i sakta mak transporteras till nya platsen på kulle vid begravningsplatsen, i ett område där fler kulturbyggnader kommer att uppföras.

Stadsomvandlingen i Kiruna

LKAB betalar

Arbetet kommer påbörjas 2025 och går det som tänkt ska kyrkan vara färdigställd på den nya platsen någon gång under 2027.

– Vi är i början av projektet och vi har ett flyttprogram som vi arbetar med just nu. Det ska ge exakt svar på hur det ska gå till och vad det kommer att kosta. Vad slutnotan blir är inte klart, men det vi vet i dag är att det är LKAB som kommer att betala flytten, säger Joel Ahlquist, huvudprojektledare avveckling för samhällsomvandlingen hos LKAB.

Hör huvudprojektledare berätta om hur de jobbar med kyrkflytten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet