Kritiken mot Lulebo från politiskt håll

Publicerad

Igår berättade vi om hur det kommunala bostadsbolaget Lulebo får hård kritik för att de numera begär inkomstuppgifter på personer som vill stå i bostadskö. Idag stämmer även ordföranden i kommunens miljö- och byggnadsnämnd in i kritiken.

– Jag tror ingen av oss som sitter i kommunledningen hade tänkt att det skulle bli så här, säger nämndsordförande Göran Öhman (S).

Det var igår som vi berättade om Rose- Marie Sandelius som reagerade kraftigt på att att Lulebo numera vill att man lämnar uppgifter om inkomst, borgenär, kapital och möjlighet att lämna deposition redan när man ställer sig i kö.

Bostad i Luleå

– Det är att de vill sortera bort de fattiga, säger hon. Hon oroar sig för framtiden om hon skulle vara i behov av att byta bostad. Idag har hon en inkomst på 6.200 kronor vilket innebär att hon bara skulle få erbjudanden på bostäder som har en hyra på 3000 kronor i månaden.

– Det blir väl inte ens en barack, säger Rose- Marie Sandelius.

Människor stängs ute från kön

– Jag tror att Anna-Stina (Lulebos vd/ redaktionens anmärkning) håller på att jobba på att få tillbaks ursprungstanken där man inte har de här kraven på att man har 160.000 på banken för att få tag på en bostad, säger Göran Öhman.

– Vi i partiet har sagt att vi ska jobba för att kunna erbjuda ett boende åt unga. Med det här systemet finns det ju inte en chans för en ensamstående förälder med barn som ska flytta ut att borga för dem. Det var inte det vi hade tänkt oss utan det här måste vi se över tillsammans med Lulebo, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Luleå

Mer i ämnet