Professorn är bekymrad över bostadssituationen

Uppdaterad
Publicerad

Kristina L Nilsson som är professor i arkitektur vid Luleå tekniska universitet menar att det är politiker som måste fatta beslut när det gäller att skapa bostäder som är till för alla.

Kristina L Nilsson är bekymrad över att det är så svårt för många människor att få en bostad idag.

– Det är ju inte så länge sedan som vi hade en god bostadspolitik som gav alla rätt till en god bostad.

Bostad i Luleå

Hon hänvisar till allmännyttan som kom till en gång i världenför att ge människor en god bostad även om lönen inte var så hög.

– Hyran sattes då i en nivå av att den skulle vara en tredjedel av en normal arbetarlön. Och idag verkar inte den omsorgen om människor finnas.

Tror inte på modulhus

Men hon ser ingen lösning i att snabbt bygga upp modulhus för att hålla ner hyresnivån.

– Det tycker jag är väldigt kortsiktigt tänkt. Det är ofta låg kvalitet i dem, även om det finns undantag med industriellt byggande som har hög kvalitet. Men tänker man på snabbt tillkomna modulbostäderna så är ofta kvaliteten låg kvalitet och då kommer de inte att ha en standard som håller särskilt länge. Samtidigt vet vi att sådana provisorier tenderar att bli permanenta ganska länge.

Saknar enighet

Hon anser att det går att bygga billigare än vad som görs idag men att frågan om bostäder för alla måste lösas på högsta politiska nivå. Och inte som idag av marknaden.

– Idag finns ingen politisk enighet om hur man ska komma vidare i frågan så det känns helt låst för tillfället. Men det är på den politiska nationella nivån som frågan måste lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Luleå

Mer i ämnet