Arvidsjaur kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Digitala fullmäktigemöten i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad
Arvidsjaurs kommun kommer inte att minska antalet fullmäktigeledamöter på grund av coronakrisen.
I stället vill de styrande införa digitala möten där politikerna sitter hemma framför en dataskärm.

Inlandskommunen har 29 platser i fullmäktige och så kommer det att se ut även i fortsättningen.

Det blir inga minskningar av antalet ledamöter på grund av coronaläget som i Kiruna, Boden och region Norrbotten.

”Kan inte krympa”

Fullmäktiges ordförande Peter Rydfjäll (S) förklarar:

– Vi kan inte krympa fullmäktigeledamöterna utan att förändra maktbalansen. Om vi skulle halvera fullmäktige så skulle två partier försvinna och de är ju invalda av väljarna. Så det är en icke-fråga för oss, säger han.

Kommunstyrelsen fattade därför beslutet i dag att föreslå fullmäktige att godkänna digitala möten där presidiet finns på plats i ett sammanträdesrum, men där många ledamöter sitter hemma och är uppkopplade via en dataskärm och en länk.

Den 21 april ska fullmäktige säga ja eller nej tiill att införa digitaliiserade möten och första mötet då nyordningen kan tillämpas är på sammanträdet i mitten av juni.

– Men vi kan inte förbjuda 70-åriga ledamöter att komma till mötet, lika lite som vi kan förbjuda dem att gå på Konsum och handla. Vi kan däremot vädja till dem att inte komma, utan sköta det på distans i stället, men vi kan inte göra mer än så, säger Peter Rydfjäll.

Nytt regelverk

Kommunalrådet Sara Lundberg (S) menar att många möten redan i dag är digitala.

– I komunallagen står det att vi kan ha digitala möten om fullmäktige är med på det. Nu har vi skapat en möjlighet för att göra så och frågan har blivit het på grund av coronan. Det kan vara så att fullmäktigemöten som de ser ut i dag inte komma att göra det i framtiden. Beslutet tas i slutet av april och därefter får vi planera vidare. Om det blir ett ja så måste vi skapa tekniska förutsättningar och ett regelverk för det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet