SD-politikern Mats Fredlund, som målet handlar om. Foto: SVT

Hovrättens dom: Fel av Transport att utesluta SD-politiker i Kiruna ur facket

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen meddelade Svea hovrätt dom i det överklagade målet som gäller fackförbundet Transport som uteslöt Mats Fredlund i Kiruna på grund av aktivt medlemskap i Sverigedemokraterna.

Tingsrätten ogiltigförklarade uteslutningen tidigare i år. Hovrätten fastställer tingsrättens dom.

– Det var väntat. Hade det blivit något annat hade jag ropat diktatur, säger Mats Fredlund.

Transportarbetareförbundet har under flera år uteslutit aktiva sverigedemokrater, som de menar ”företräder ett parti vars program står i strid med fackets grundläggande mål”.

Men när lastbilschauffören och politikern Mats Fredlund blev utslängd för sitt politiska engagemang i Sverigedemokraterna valde han att stämma fackförbundet.

Stockholms tingsrätt gav honom rätt, men domen överklagades av fackförbundet till hovrätten.

SVT har pratat med Mats Fredlund precis efter att hovrätten meddelade att de fastställer tingsrättens dom.

– Det är en mänsklig rättighet ansluta sig till ett fackförbund. De leker med medlemmarnas pengar, säger Mats Fredlund.

”Inte haft stöd i stadgarna”

Svenska Transportarbetareförbundet ska ersätta Mats Fredlund för hans rättegångskostnader med närmare 223 000 kronor. Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten och avslår Fredlunds skadeståndskrav på 100 000 kronor för kränkning av föreningsfriheten.

– Hovrätten har vid en tolkning av förbundets stadgar funnit att beslutet om uteslutning inte haft stöd i stadgarna. Hovrätten har därför fastställt tingsrättens dom. Varken domstolsprövningen i sig eller tolkningen av förbundets stadgar har inneburit en begränsning av föreningsfriheten, säger hovrättsrådet Elisabet Brunlid, referent i målet i ett pressmeddelande.

Om domen överklagas till högsta domstolen känner Mats Fredlund sig säker på utgången.

– Om det svenska rättsväsendet fungerar som det ska vinner jag. Inget snack om saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.