Mannen som dömdes för mordet på Notviken satt häktad för tidigare brott han inte begått och ansöker nu om ersättning. Foto: SVT/Arkiv

Dömde Notvikenmördaren satt häktad för tidigare brott han inte begått – ansöker om ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige mannen som dömdes till 14 års fängelse för det uppmärksammade Notvikenmordet i Luleå, ansöker om 90 000 kronor i ersättning från staten. Orsaken är att han suttit häktad misstänkt för ett brott i Örebro 2019 men sedan friats.

Mannen häktades i december 2020 misstänkt för bland annat försök till mord och grovt vapenbrott i Örebro. Han satt häktad i drygt en och en halv månad innan förundersökningen lades ned. Ett år senare, i mars 2022, släpptes alla misstankar mot mannen gällande dessa brott.

Nu vill mannen, enligt frihetsberövandelagen, ha 90 000 kronor i ersättning från staten ”för lidande”, för att han satt häktad för allvarliga brott han inte begått. Fängelsestraffet på 14 år för Notvikenmordet är opåverkat.

Även den 19-åriga man som först dömdes till sex års fängelse för medhjälp till Notvikenmordet och sedan friades i hovrätten, har yrkat på skadestånd från Justitiekanslern enligt gällande praxis, för den tid han satt frihetsberövad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.