Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokat Viktor Banke kommentera morddomen mot sin klient i videoklippet. Foto: SVT Arkiv/Amanda Liikamaa

20-åringens försvarare om morddomen på Notviken: ”Vi kommer att överklaga”

Publicerad

Advokat Viktor Banke, som försvarat 20-åringen som dömdes till fängelse i 14 år för mordet på Notviken, kommer överklaga morddomen.

– Delar inte alls slutsatsen att det finns tillräckliga bevis att döma honom för mord, säger Banke.

I rättegången om mordet på Notviken, där en 25-årig kvinnan blev skjuten till döds, har åklagarsidan haft tre viktiga vittnen för att fälla den misstänkte 20-åringen för dådet. Det allra viktigaste vittnet är det så kalllade nyckelvittnet som har pekat ut 20-åringen som skytt.

20-åringens försvarare, Viktor Banke, menar dock att nyckelvittnet ljuger och att det inte går att vila en fällande dom på vittnets uppgifter. Han framförde även under sin plädering att alternativa gärningsmän inte är uteslutna och pekade ut nyckelvittnet som en möjlig gärningsman.

Tingsrätten höll dock inte med och dömde 20-åringen till fängelse i 14 år för mordet. Rätten ansåg även att nyckelvittnet framstått som ”trovärdig och uppriktig”.

”Delar inte alls slutsatsen”

Men Viktor Banke är inte förvånad över domen mot sin klient. Detta med tanke på att han blev kvar i häktet med fulla restriktioner efter huvudförhandlingarna.

– Jag delar inte alls slutsatsen att det finns tillräckliga bevis att döma honom för mord, säger Banke och kommenterar domen ytterligare i videoklippet ovan.

”Aldrig blivit så förvånad över en dom”

19-åringen dömdes till sex års fängelse för medhjälp till mord. Hans försvarare, Jonas Westerlund, kommer att överklaga domen.

– Jag har aldrig blivit så förvånad över en dom, säger Westerlund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar advokat Jonas Westerlund varför han aldrig blivit så förvånad över en dom. Hans klient dömdes till sex års fängelse för medhjälp till mord. Foto: Filip Hannu/SVT

”Han ska inte ha tre år”

Chauffören dömdes till fängelse i tre år för grovt skyddande av brottsling. En av rådmännen var dock skiljaktig gällande längden på straffet och ansåg att det borde vara lägre – något som chaufförens försvarare Magnus Müchler håller med om.

– Det ska vara ett lägre straff. Jag kan förstå att man dömer honom, men hade man valt att lyssna mer på det förmildrande omständigheterna så hade man lika gärna kunna frikänna honom. Men om man dömer min klient ska han inte ha tre år, det ska vara ett och ett halvt max, säger han.

Müchler kommer även att överklaga domen till hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet