Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 30 juli i fjol sköts en kvinna till döds med flera skott vid en strand i Luleå. En 20-åring man åtalades för mordet. Foto: Polisen

20-åringen döms till fängelse för Notvikenmordet

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man döms till fängelse i 14 år för att ha mördat en ung kvinna med flera skott på Notviken i Luleå.

Det var den 30 juli förra året som en 25-årig kvinna miste livet efter att ha blivit skjuten med åtta skott. Fem av skotten träffade kvinnan i ansiktet, de övriga tre i överkroppen.

Efter 16 dagar i tingsrätten var åklagarna säkra på att det var den mordåtalade 20-åringen, som de menar har kopplingar till gängmiljön i Stockholm, som dödat kvinnan och kallade mordet en ”ren avrättning”.

Dödsskjutningen i Luleå

”Hans avsikt var att döda kvinnan”

Åklagarena yrkade att mannen, som är folkbokförd i Borlänge, skulle dömas till fängelse i 14 år för mord.

Och så blev det – mannen döms för mord till fängelse i 14 år vilket är det strängaste straff en person under 21 år vid tiden för mordet kan dömas till.

Tingrätten anser att det är visat att 20-åringen hade pistol under morddagen, att han varit arg på den mördade kvinnan med anledning av de stulna fälgarna och att han sedan färdats till stranden på Notviken där han efter en diskussion sköt kvinnan.

”Eftersom det varit fråga om flera skott, riktade mot bröstet och huvudet samt att något skott varit på nära avstånd anser tingsrätten att det är visat att 20-åringens avsikt var att döda kvinnan. Gärningen kan inte bedömas på annat sätt än som mord”, står det i domen.

Tingsrätten anser även att nyckelvittnet, som varit åklagarnas viktigaste vittne och som pekat ut 20-åringen som skytten, framstått som ”trovärdig och uppriktig”.

Fängelse för alla inblandade

Åklagarna ville även se fängelsestraff för de tre män – en 19-åring, 33-åring och en chaufför – som varit åtalade för medhjälp till mord. Tingrätten beslutade dock att ändra brottsrubriceringen för en av de tre.

33-åringen döms till fängelse i 12 år för bland annat medhjälp till mord och stöld, 19-åringen döms till sex års fängelse för medhjälp till mord och chauffören döms till fängelse i tre år för skyddande av brottsling.

Skadestånd på 60 000 kronor vardera ska betalas ut till mördade kvinnans mamma och bror samt att 21 370 kronor ska betalas ut till dödsboet.

Åklagare Jonas Fjellström säger till SVT att han inte kommer att kommentera domen förrän på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet