Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Jonas Fjellström berätta vilka straff de vill se för mordåtalade 20-åringen och de andra som är misstänkta för medhjälp. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren i Notvikenmordet: ”Skytten ska dömas till fängelse i 14 år”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna vill se ett långt fängelsestraff för den mordåtalade 20-åringen – och de övriga som misstänks vara inblandade i mordet på Notviken i Luleå. Två av de åtalade var däremot så pass unga att de faller under den straffrabatt som fanns vid gärningstillfället.

Den näst sista dagen av mordrättegången höll åklagarna sin slutplädering där de sammanfattar hela målet. De är säkra på att det är 20-åringen som med flera skott dödat den 25-åriga kvinnan – och kallar mordet en ”ren avrättning”.

Åklagarna tog bland annat upp vad ett vittne berättat, att skytten var en av de tre män som tidigare ska bott ihop med kvinnan.

Dödsskjutningen i Luleå

– Två av dessa kan uteslutas. XX mördades en månad innan, han kan inte ha skjutit kvinnan. XX satt redan då inlåst på Kumlaanstalten, han kan inte ha dödat kvinnan. Då återstår det bara en man, sa Fjällström och menar att det är 20-åringen.

Fängelse i flera år för mord

Åklagarna yrkade på livstids fängelse för 20-åringen, men då han bara var 19 år vid gärningen innebär det ett tidsbestämt straff.

– Skytten ska dömas för mord till 14 års fängelse, säger åklagare Jonas Fjellström.

För chauffören och 19-åringen yrkade åklagarna att de ska dömas för medhjälp till mord. Men med tanke på 19-åringens ålder vid dådet yrkade de att han ska dömas till fängelse i sex år och för chauffören 12 år. I andra hand yrkade åklagarna på att de ska dömas för grovt skyddande till brottsling.

När det kommer till 33-åringen yrkade åklagarna att han ska dömas till fängelse i 11 år för medhjälp till mord, två fall av narkotikabrott, rån och skadegörelse.

Hör åklagare Jonas Fjellström i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet