Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du åklagaren Jonas Fjellström som har svårt att förstå hovrättens dom där 19-åringen frias helt från inblandning i mordet. Foto: Filip Hannu/SVT

Notvikenmordet – åklagaren: ”Svårt att förstå hovrätten”

Uppdaterad
Publicerad

Två av männen som dömdes för medhjälp till mord på Notviken i Luleå frias. 19-åringen friades helt vilket åklagaren har svårt att förstå, och han skickar även en passning till riksdagen att skärpningen gällande livstid för mord inte verkar ha fungerat.

En 19-årig man och en 33-årig man dömdes i tingsrätten för medhjälp till mordet på den 25-åriga kvinnan på Notviken i Luleå. Hovrätten gjorde däremot en helt annan bedömning och friade båda männen för inblandning i mordet.

Åklagare Jonas Fjellström förstår resonemanget men tycker 19-åringen borde ha dömts för skyddande av brottsling, vilket du hör mer om i klippet ovan.

Dödsskjutningen i Luleå

Uppmaningen till riksdagen

Den 20-åriga mannen som pekats ut som skytten döms även i hovrätten för att ha utfört mordet. Straffet blir 14 år vilket är det högsta han kan få med tanke på sin ålder vid brottet, och med den lagstiftning som gällde då.

Däremot bedömer inte hovrätten att fängelsestraffet skulle ha varit livstid om han var över 21, utan 18 år. Även om antalet år i fängelse för 20-åringen hade varit samma oavsett menar åklagaren att riksdagen skräpning gällande mord inte har följts av hovrätten.

– Att kallblodigt avrätta en försvarslös kvinna på det sättet med fem skott i huvudet. Jag tror att riksdagen när de skärpte reglerna för livstids fängelse hade i åtanke att det här nog skulle vara livstid. I den delen är jag lite förvånad, säger Jonas Fjellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet