Hovrätten fastställer domen mot 20-åringen som dömdes i tingsrätten för mordet på en ung kvinna på Notviken i Luleå. Foto: Polisens förundersökning

Mordet på Notviken: Två av männen frias

Uppdaterad
Publicerad

Två av männen som dömdes för medhjälp till mordet på Notviken i Luleå frias av hovrätten för övre Norrland. Hovrätten fastställer däremot domen mot skytten till 14 års fängelse.

Den 30 juli förra året hittades en 25-årig kvinna skjuten till döds vid stranden på Notviken. Det blev starten på en av de största polisutredningarna i Norrbotten någonsin.

Tingsrätten dömde ett flertal av de inblandade för mord, medhjälp till mord eller skyddande av brottsling. Under onsdagen kom hovrättens dom:

Dödsskjutningen i Luleå

Skytten – 14 år fastställs

Precis som tingsrätten menar hovrätten att det är bevisat att 20-åringen sköt kvinnan till döds på Notviken i Luleå. Hovrätten menar att ”nyckelvittnets” berättelse är trovärdig, bland annat genom att de träffats tidigare och att han känner igen 20-åringen.

Även kvinnans vän har indirekt pekat ut 20-åringen som mördaren. Hovrätten beskriver hans utpekande som tydligt riktat mot 20-åringen och skriver: ”Hans utpekande av mannen har varit högst motvilligt och han har inte heller pressats av åklagaren att närmare identifiera de personer som befann sig i bilen. För hovrätten framstår det som att hans utpekande utgör en kompromiss mellan hans lojalitet med kvinnan och hans rädsla för konsekvenserna.”

Chauffören – sänkt straff

I tingsrätten dömdes chauffören till tre års fängelse för grovt skyddande av brottsling. Hovrätten följer tingsrättens linje och dömer honom för grovt skyddande av brottsling.

Till skillnad från tingsrätten är det inte bevisat att han gjorde några åtgärder förutom att bränna upp flyktbilen. Straffet för honom blir ett år och sex månaders fängelse.

19-åringen – frias helt

Det är enligt hovrätten inte bevisat att 19-åringen visste om att kvinnan skulle komma att skjutas till döds på Notviken, inte heller att han på platsen agerat som medhjälpare.

Rätten menar även att det inte är bevisat att han var med och brände upp flyktbilen och ska därför frias helt.

33-åringen – frias helt

I tingsrätten dömdes 33-åringen till tolv års fängelse för medhjälp till mord. Enligt tingsrätten var det han som såg till att mötet på stranden blev av.

Hovrätten går emot tingsrätten och menar att det inte är bevisat att han känt till att 20-åringen var beväpnad och att kvinnan skulle mördas. Han frias därför för inblandning mordet men döms för andra brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du 19-åringens försvarare, Jonas Westerlund. Han berättar att hans klient är mycket lättad efter att ha friats från inblandning i mordet på Notviken. Foto: Filip Hannu/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet