Trappan där mannen hittades död. Foto: Polisen/ur förundersökningen

Dömdes till 16 års fängelse för Malmbergsmordet – frias av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den 32-årige man som dömdes till 16 års fängelse för Malmbergsmordet 2015 frias i Hovrätten. Mannen frias på samtliga åtalspunkter.

Det var den 20 juli som en man hittades död vid en trappa i sitt hem. Två personer misstänktes initialt och dömdes senare i Gällivare tingsrätt. En man dömdes till rättspsykiatrisk vård för grov misshandel samt 32-åringen som dömdes till 16 års fängelse för mord.

Frias helt från åtalet

Nu ändrar Hovrätten för Övre Norrland tingsrättens dom och friar mannen från samtliga åtalspunkter. Skälet är dels den tekniska och rättsmedicinska bevisningen, samt att berättelsen från den man som fälldes för grov misshandel ska iakttas med stor försiktighet. Bland annat uppgav den mannen att det var vinter och snö ute trots att mannen hittades död i juli.

36-åring hittad död i Malmberget

Väntat utfall

Att mannen frias kommer inte som en överraskning för mannens advokat Gunnar Falk. Den 7 oktober hävde hovrätten häktningsbeslutet.

– Min försiktiga slutsats är att det här innebär att hovrätten kommer att ändra tingsrättens dom, sa han till SVT då.

Åklagare Anna Väppling var också förberedd på utgången i hovrätten.

– De har haft tillgång till samma material men gjorde en annan bedömning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

36-åring hittad död i Malmberget

Mer i ämnet