Här lämnar 20-åringen en butik i Piteå efter att han skjutit ihjäl 46-åringen. Foto: Bild från polisens förundersökningsprotokoll

Sköt man med jaktgevär – döms till 12 års fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som erkänt att han skjutit ihjäl en 46-årig man i Piteå döms av Luleå tingsrätt till 12 år och 6 månaders fängelse för mord.

Det var i mars som en 46-årig man hittades ihjälskjuten i sin bil på en parkering i Piteå.

En 20-årig man erkände vållande till annans död. I förhör har 20-åringen berättat att han stått och väntat bakom en snöhög innan han sköt offret i huvudet. Han bestred dock anklagelser om mord då han menade att han inte hade för avsikt att döda 46-åringen, som han tidigare haft ett förhållande med.

Man hittad död – misstänkt mord i Piteå

Efter att 20-åringen skjutit 46-åringen förde han över 200 000 kronor till sitt eget konto. Han märkte överföringen med ”bidrag”. I förhör uppger 20-åringen att han hade stora spelskulder och att han tidigare lånat 15 000 kronor av 46-åringen.

Han uppgav själv i förhören att skulderna inte är motivet till dådet, utan att han kom fram till att han skulle ta pengarna efter att han skjutit mannen.

Fängelse och skadestånd

Nu har 20-åringen dömts till 12 år och 6 månaders fängelse för mord. Han ska även betala drygt 393 000 kronor i skadestånd till 46-åringens dödsbo och föräldrar. Han ska även betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

20-åringens advokat Christina Lehto har i nuläget avböjt att kommentera domen.

– Jag ska gå igenom domen med min klient och innan jag har gjort det ger jag inga kommentarer, säger Christina Lehto till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man hittad död – misstänkt mord i Piteå

Mer i ämnet