Arkivbild. Företaget fick besked om att det inte finns möjlighet att ansluta vindkraftsparken i Masugnsbyn. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Stopp för vindkraft i Masugnsbyn: ”För trångt på elnätet”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Lapplandskraft tar tillbaka sin ansökan om att uppföra omkring 80 vindkraftverk på Kuusivara utanför Masugnsbyn i Kiruna kommun. Enligt bolaget skulle det inte finnas plats på elnätet för etableringen.

I en skrivelse till länsstyrelsen den 4 november har företaget meddelat att man återkallar ansökan och detta har länsstyrelsen beviljat. Vilket Sameradion rapportrerar.

Tillståndsansökan

Företaget lämnade in tillståndsansökan i januari 2015 och planerna har mött kraftigt motstånd från både turistnäringen och Laevas sameby. Naturskyddsföreningen har också påtalat att stora delar av området har skogar med höga naturvärden som inte ska exploateras.

Kiruna kommun var också till en början skeptisk till ansökan men den nya ledningen under Centerpartiet har dock bytt fot i frågan. Nu slipper kommunen ta ytterligare ställning i frågan när planerna inte längre är aktuella.

Trångt på elnätet

Orsaken är att det är för trångt på elnätet.

– Vi har fått beskedet att det inte skulle finnas någon möjlighet att ansluta vindkraftsparken till elnätet och då ser vi ingen anledning till att fortsätta, säger Tony Sundberg, vd för Lapplandskraft till SVT Nyheter Norrbotten.

Enligt Tony Sundberg har kapaciteten på elnätet förändrats sedan bolaget lämnade in sina första ansökningar för Masugnsbyprojektet.

– Hade vi varit några år tidigare hade det sett annorlunda ut. Men det här har tydligen påverkats av att det har byggts saker längre söderut. Det är komplext det här med elnätet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.