Kranvattnet i Arvidsjaur förorenat

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Arvidsjaurs kommun uppmanas att inte dricka vattnet, då det ska vara förorenat av kemikalier. Att koka vattnet hjälper inte, enligt ansvariga på kommunen.

– Vi har fått provsvar om förorenat vatten i våra vattentäkter. Drick därför inte kranvattnet! Det hjälper inte heller att koka det, säger samhällsbyggnadschef Åsa Andersson.

Däremot går det bra att tvätta sig och borsta tänderna i kranvattnet. Men man bör varken dricka eller laga mat i kranvattnet.

Inte bra för hälsan

Det var vid en rutinprovtagning som Arvidsjaurs kommun upptäckte förhöjda värden av ämnet PFAS som är högfluorerade ämnen.

Om man dricker vatten med höga halter av PFAS under lång tid minskar marginalerna till nivåer som misstänks ge hälsoeffekter, enligt Livsmedelsverket.

Studier av stora befolkningsgrupper har visat att PFAS kan påverka kolesterolhalter, leverenzymer, födelsevikt och immunsvar efter vaccination.

Höga värden – nya prover ska tas

Proverna från vattnet i Arvidsjaur skickades för analys till ett laboratorium i Umeå. Ett preliminärt svar kom på torsdagen som visade förhöjda värden av PFAS. Det bekräftades av laboratoriet under fredagen.

Proven visade värden mellan 2000-2700 nanogram/liter. Åtgärder måste vidtas vid halter över 90 nanogram PFAS/liter:

 – Därför vill vi gå ut och uppmana medborgarna i tätorten att inte dricka vattnet, innan ett säkrare provsvar kommit nästa vecka.

Under fredagen har Arvidsjaur kommun även utfört provtagning i byar runt Arvidsjaur. Under helgen har distributionen av vatten fungerat bra, uppger kommunen på sin hemsida.

Arvidsjaur kommun har uppdaterat sin hemsida med senaste nytt kring vattenproblematiken.

Där framgår var vatten kan hämtas i samhället.

Det finns ett informationsnummer som går att ringa vissa tider (se hemsida): 0960-165 00

Det finns även svar på vanliga frågor.

Till Arvidsjaur kommuns hemsida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.