Efter nya besked kommer nu nödvattentankarna i Arvidsjaur att tas bort.

Missen: Blandade ihop prover – kommunen blev utan vatten i fyra dagar

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaur var utan vatten i fyra dagar då dricksvattnet var otjänligt. Nu visar det sig att man blandat ihop vattenprov.
– Det viktiga är inte vem som har gjort fel utan att vi nu har bra vatten, säger samhällsbyggnadschefen.

I fredags utfärdades ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – då vattnet i Arvidsjaur var förorenat med kemikalier enligt ett vattenprov. Men nu har nya analyser genomförts. Provsvaren visar att det det inte finns några så kallade PFAS-föroreningar i vattnet från Arvidsjaurs Vattenverk.

– Vi är så jätteglada att kranvattnet går att dricka igen, säger Åsa Andersson, samhällsbyggnadschef i Arvidsjaurs kommun.

Sammanblandning av prover

Däremot finns förhöjda värden på flygplatsen i Arvidsjaur. Efter närmare utredningar med laboratoriet som gjort analyserna är det nu klarlagt att de höga halterna från Arvidsjaurs Vattenverk berodde på en sammanblandning av prover mellan vattenverken. Flera prov togs på båda verken under samma dag.

– Vi skyller inte på laboratoriet som har analyserat resultaten för vi kan inte helt utesluta att vi har gjort fel vid provtagningen. Det viktiga är inte vem som har gjort fel utan att vi nu har bra vatten, säger Åsa Andersson.

Men har du någon teori om hur det kan ha blivit så fel med vattenproverna?

– Under samma dag togs det flera prover både på Arvidsjaurs flygplats och i samhället. Prover kan ha blandats ihop på grund av den mänskliga faktorn, säger Åsa Andersson.

”Trygg med analyserna”

Johan Bengtsson, är VD vid SYNLAB Analytics & Services Sweden AB, som utfört analyserna av vattenproverna från Arvidsjaurs kommun. Han kommenterar det inträffade så här:

– Vi utför analyser på de prover som kommer in till vårt labb och den processen tar vi fullt ansvar för.

Hur har proverna kunnat bli sammanblandade?

 - Det får du be Arvidsjaurs kommun kommentera. Det jag kan säga är att jag är fullständigt trygg med de analyser som vi har gjort utifrån de prover som kommit in till oss.

Var tvungen agera

Hon poängterar att oavsett vad som gått fel var kommunen tvungen att agera utifrån de första resultaten som kom. Efter samråd med Livsmedelsverket går Arvidsjaurs kommun nu ut med att dricksvattnet är tjänligt och går att använda som vanligt. Nödvattentankarna kommer succesivt tas bort.

Arvidsjaurs kommun ska nu arbeta med att åtgärda de höga PFAS-halterna som uppmätts från flygplatsens vattenverk.

Kommunalrådet Lotta Åman (S) är lättad över att larmet om förorenat dricksvatten visade sig vara falskt.

– Jag är nöjd över hur vi som en liten kommun har klarat av den här krissituationen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dricksvattnet i Arvidsjaur

Mer i ämnet