Idrottsläraren Agneta Nyman berömmer kommunen för snabb information i fredags rörande vattenproverna i Arvidsjau Visa alla (5)
Visa alla (5)

Arvidsjaur: Omproven av PFAS visar på nollresultat i vattnet

Publicerad

Arvidsjaurs kommun har fått de första analysvaren från provlabbet på de fyra råvattenbrunnarna för Arvidsjaurs samhälle. Enligt provsvaren finns det inget PFAS i vattnet – men uppmaningen är fortsatt att inte dricka kranvattnet.

– Det är mycket glädjande! Men vi är inte helt i hamn ännu. Enligt lagen krävs ytterligare godkända provsvar på det utgående vattnet – innan vi helt kan avfärda de första provsvaren, som drog igång hela krishanteringen, säger samhällsbyggnadschef Åsa Andersson.

Kan man dricka kranvattnet nu?

– Nej, det ska man inte göra. Vi vet fortfarande inte vad det hela beror på. Vi kommer att ta två nya prover, i dag och på onsdag, säger Åsa Andersson.

Utredningen fortsätter

Utredningen kommer att fortsätta för att ta reda på  varför de första provsvaren kan ha visat så pass höga värden.

Även prov på kalken, som används till att höja ph-värdet av det utgående vattnet från vattenverket, tas under dagen.

– Provlabbet har lovat oss att alla slutgiltiga svar ska komma under onsdagen. Fram till dess fortsätter vi med att leverera nödvatten på olika platser i samhället.

”Snabb information”

Idrottsläraren Agneta Nyman berömmer kommunen för snabb information i fredags rörande vattenproverna i Arvidsjaur:

– Jag hörde talas om det här på blomsteraffären i fredags vid tvåtiden på eftermiddagen. Och direkt efter nåddes jag av sms från kommunen om vad som hänt, betättar hon.

– Kommunen har skött det här på ett bra sätt. Vattentankarna var ute snabbt och sen fick man ut information via radio, tv och tidningar också, säger Agneta Nyman.

Inte bra för hälsan

Det var vid en rutinprovtagning som Arvidsjaurs kommun upptäckte förhöjda värden av ämnet PFAS som är högfluorerade ämnen.

Om man dricker vatten med höga halter av PFAS under lång tid minskar marginalerna till nivåer som misstänks ge hälsoeffekter, enligt Livsmedelsverket.

Studier av stora befolkningsgrupper har visat att PFAS kan påverka kolesterolhalter, leverenzymer, födelsevikt och immunsvar efter vaccination.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dricksvattnet i Arvidsjaur

Mer i ämnet