Drönare testades i fältexperiment

Publicerad

Forskare vid Luleå tekniska universitet har genomfört ett fältförsök med självkörande drönare runt vindkraftverk – och det finns nu gott hopp om hur tekniken snart ska kunna användas.

– Om två eller tre år kommer det att vara möjligt att använda den här tekniken för luftburen inspektion av vindkraftverk, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation.

Riskfyllt och tidskrävande

Vanligtvis används kran och människor för att inspektera vindkraftverken och dess rotorblad högt upp i luften. Underhåll och inspektion är inte bara kostsam och tidskrävande utan också och riskfyllt för dem som ska utföra uppdraget.

Forskarna vid Luleå tekniska universitet tror att lösningen kan vara att istället låta autonoma drönare göra jobbet.

– Att använda drönare är snabbare, billigare och säkrare. En autonom drönare kan uppfatta den omgivande miljön med stor detaljrikedom och få mycket mer pålitliga resultat av analyser och skanningar, säger George Nikolakopoulos.

Knepigaste läget

Under fältexperimentet som ägde rum runt ett vindkraftverk i Bureå i Västerbotten var drönarens uppgift att utomhus  inspektera vindkraftverket och rekonstruera en 3D-modell för att med hjälp av den kunna upptäcka eventuella fel och sprickor. Att utföra uppgiften utomhus är enligt forskarna extremt mer utmanande jämfört med att göra samma sak inomhus i ett labb. Utomhus finns inga referenspunkter för drönaren och det knepigaste är just att få drönaren att förstå var den befinner sig.

– Vi lyckades flyga autonomt med stor autonomi och precision vid lokalisering och det var ett mycket framgångsrikt och stort steg för oss. Det goda resultatet gör vår forskningsgrupp unik i Europa, säger George Nikolakopoulos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Drönare

Mer i ämnet